Siapa bersama Najib menunaikan Umrah di Mekah ni?

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak diberi sambutan rasmi oleh perwakilan Arab Saudi yang diketuai Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammed bin Naif al-Saud di Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz al-Saud di sini Sabtu malam (waktu tempatan).

Protokol sedemikian merupakan penghormatan buat pemimpin Malaysia yang hanya diberikan kepada pemimpin tertentu.

Beliau yang mempunyai jadual ketat di Arab Saudi tiba dengan penerbangan khas pada pukul 9.13 malam (2.13 pagi Ahad waktu Malaysia).

Najib yang ditemani isteri Datin Seri Rosmah Mansor sedang dalam rangka lawatan rasmi tiga hari atas jemputan Raja Salman Abdulaziz al-Saud.

Jemputan itu menandakan hubungan erat antara Arab Saudi dan Malaysia.

Yang turut menyertai rombongan perdana menteri ialah Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharum.

Lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan pada majlis sambutan tersebut.

Najib dan anggota rombongan kemudiannya menghadiri majlis bankuasi diraja di Istana As-salam di sini yang diraikan Raja Salman.

Awal Ahad, Najib akan melawat stesen Mashaaer al-Mugaddasah (Laluan Selatan) projek Makkah Metro yang turut melibatkan syarikat Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana).

Prasarana memenangi kontrak mengendali operasi dan penyelenggaraan fasa pertama sistem Pengangkutan Awam Makkah (Makkah Metro) itu.

Menjelang tengah hari, perdana menteri akan menghadap Raja Salman di Istana As-Salam.

Pertemuan itu mengukuhkan lagi hubungan sedia terjalin antara kedua-dua negara.

Ia merupakan pertemuan rasmi pertama antara kedua-dua pemimpin sejak Raja Salman dimahkotakan awal tahun ini.

Najib dan Rosmah akan turut mengerjakan umrah. Mereka dijadual berlepas pulang pada Isnin. – Bernama

One thought on “Siapa bersama Najib menunaikan Umrah di Mekah ni?

  • 08/06/2015 at 7:44 am
    Permalink

    Mudah mudahan umrah tuan dapat umrah makbul…dan dibukakan pintu hati utk memberi info kepada kecelaruan fikiran rakyat berkaitan masalah sermasa….masih jadi tandatanya berkaitan mdb dan kesan kepada negara…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *