Zeti tak layak jadi Gabenor Bank Negara.. – Zainuddin Maidin

Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin mahu Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz meletak jawatan susulan Datin Seri Rosmah Mansor tampil berani mengesahkan kewujudan akaun bank yang didedahkan Sarawak Report.

Zainuddin atau lebih dikenali dengan nama pena sebagai Zam berkata, dengan keberanian Rosmah itu telah menyebabkan integriti dan kepercayaan terhadap Dr Zeti sebagai antara Ketua Bank Pusat Terbaik tercalar.

Tegasnya, disebabkan keberanian Rosmah itu, imej Dr Zeti sebagai Gabenor Bank tercalar dan Gabenor Bank itu perlulah melepaskan jawatan yang disandang.

“Zeti tidak seharusnya turut tercemar dalam suatu misi yang telah menimbulkan keraguan orang ramai dan sewajarnya meletakkan jawatan sebelum pergi lebih jauh dalam mission impossible,” kata Zam menerusi entri terbaru di laman blog miliknya.

Rosmah mengambil tindakan tersebut selepas pembocoran akaunnya di Affin Bank yang mendakwa beliau menerima RM2 juta sebagaimana yang dilaporkan oleh Sarawak Report.

Mengapa Zam perlu mempertikaikan tindakan berani Rosmah yang mengesahkan mengenai kewujudan akaun tersebut? Bukankah itu satu tindakan yang perlu dilakukan bagi seseorang untuk membersihkan nama selepas sering dilempar fitnah?

Bagaimanapun, keberanian Rosmah tersebut diberi pujian oleh bekas Naib Ketua Pemuda Umno Wangsa Maju, Shahbudin Husin.

Shahbudin berkata, walaupun Rosmah dalam keadaan yang tidak sihat, beliau berani tampil menjelaskan kebenaran yang ditunggu oleh rakyat.

“Ternyata, dalam keadaan tidak boleh membongkok dan menderita sakit lutut, beliau mengakui sesuatu kebenaran yang perlu diketahui oleh rakyat dan orang ramai,” kata Shahbudin.-Utaranews.com-

2 thoughts on “Zeti tak layak jadi Gabenor Bank Negara.. – Zainuddin Maidin

 • 13/07/2015 at 2:02 pm
  Permalink

  Manusia yg sentiasa nk disanjung sbg wira tanpa peduli tindakannya memalukan diri.Rakyat tahu lah ko tu diangkat dpd reporter kpd pak menteri krn kebolehan mcm2 termasuk kaki jilat masa tun m.Klu ikut kebolehan masa jadi pak menteri…biasa2 jer.

  Reply
 • 13/07/2015 at 10:11 pm
  Permalink

  Dia lupa bahawa dia dulu sangat2 tak layak jadi SU Parlimen, Timb Menteri & Menteri. Dia sepatutnya menolak tawaran SU Parlimen. Amat memalukan. Kuat sungguh bodekan beliau….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *