Tangan naik kulat sebab kena jangkitan dari kucing.

Eiiiii…penyakit apa ni?? Nampak macam penyakit kurap je…geli pulak tengok! Menurut Dr. Monnyza, ini merupakan kes terbaru yang terjadi di kliniknya. Melalui akaun facebooknya, doktor ni kata ini adalah salah satu penyakit jangkitan kulat yang datang dari kucing.

Dorang mesti pernah tengok kan kucing yang kena kurap tu, yang kulitnya jadi naik kulat habis. Haaaa rupa-rupanya penyakit dekat kucing ti boleh berjangkit kalau terkena dekat luka yang terbuka di badan kita, tak pun kalau kucing yang ada penyakit tu gigit kita.

Sporotrichosis disebabkan oleh kulat – schenckii sporothrix yang biasanya dijumpai di dalam tanah. Kat Malaysia ia adalah agak biasa boleh didapati di kucing yang dijangkiti. Kalau nak merebak kat manusia ni susah sikit la tapi kalau dari kucing ke kucing haaa memang senang.

Senang cerita kalau tanak kena jangkitan ni korang jaga la kebersihan diri korang tu betul-betul. kalau kucing korang kena kurap better bawak pergi jumpa doktor haiwan. Bukan apa, dah nama pun korang bela mesti la selalu main dan senang dijangkiti, ye tak?? – TiraGomez/Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *