US tak perlu sibuk campurtangan urusan pentadbiran Najib

AS tidak mempunyai asas untuk mengganggu Najib walaupun dakwaan NYT dan WSJ
OLEH: SHANTI RAMACHANDRAN

Penulis bertanya: Mengapakah ‘The Wall Street Journal’ terus menerbitkan artikel fitnah terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak apabila asas artikel ini telah dinafikan oleh FBI?

SURAT DARIPADA RAKYAT:

Sejak beberapa hari lalu, New York Times (NYT) dan Wall Street Journal (WSJ) – yang kebetulan surat khabar adik-beradik dimiliki oleh baron media Sir Rupert Murdoch – telah menerbitkan cerita-cerita yang tidak berasas dengan mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sedang menghadapi siasatan oleh Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI)  dan mungkin ditangkap oleh kerajaan Amerika Syarikat.

WSJ adalah yang pertama yang melaporkan bahawa FBI telah memulakan siasatan terhadap dakwaan pengubahan wang haram, memetik sumber-sumber.

Akhbar ini, yang mendakwa diri mereka sebagai akhbar harian kewangan, melaporkan bahawa siasatan FBI itu ada kaitan dengan dakwaan kononnya dibuat oleh bekas Naib Ketua Bahagian Umno Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan – yang telah ditahan di bawah Seksyen 124 Kanun Keseksaan yang berkaitan dengan aktiviti menjejaskan demokrasi berparlimen.

Kemudian, yang memeranjatkan, WSJ juga melaporkan dalam artikel yang sama: “Jurucakap pejabat FBI di New York  berkata tiada ejennya telah diatur untuk bercakap dengan Encik Khairuddin atau mempunyai apa-apa hubungan sebelumnya dengan dia.” Jika benar, mengapakah WSJ kemudian terus menerbitkan artikel berunsur fitnah terhadap PM Najib apabila asas artikel ini telah dinafikan oleh FBI?

Keesokan harinya, NYT menerbit satu artikel mendakwa seorang juri besar persekutuan di Amerika Syarikat telah memeriksa dakwaan rasuah yang melibatkan PM Najib – mendakwa dua sumber yang tidak dinamakan berkata siasatan itu sedang dikendalikan oleh unit Jabatan Kehakiman yang menyiasat rasuah antarabangsa.

Kemudian, yang memeranjatkan, NYT juga melaporkan dalam artikel yang sama: “Seorang jurucakap Jabatan Kehakiman enggan mengulas.”

Menariknya, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad – yang telah menjadi pengkritik hebat PM Najib – telah dilaporkan berkata Najib mungkin ditangkap oleh FBI. Namun begitu, Dr Mahathir mengakui: “Itu hanya suatu kemungkinan berdasarkan undang-undang antarabangsa ketika ini.”

Dengan ketiga-tiga sumber yang dianggap berwibawa bercanggah sesama sendiri selepas membuat tututan yang sensasi- tetapi tidak berasas – ia membuat kita tertanya-tanya kenapa semua ini berlaku sekarang dan mengadu-domba sistem keadilan AS terhadap pemimpin pilihan rakyat di Malaysia.

Setakat ini, kerajaan AS telah bertindak di luar sempadannya hanya dalam dua jenis aktiviti – penyeludupan dadah dan jenayah perang, termasuk serangan keganasan.

Dan tiada seorang yang waras pun boleh mengaitkan Najib ke dalam aktiviti-aktiviti ini.

3 thoughts on “US tak perlu sibuk campurtangan urusan pentadbiran Najib

 • 23/09/2015 at 7:54 am
  Permalink

  orang dalam ni….mesti ada yang dijanjikan pada us tu…..lahanat punya orang.

  Reply
 • 23/09/2015 at 8:47 am
  Permalink

  Dato najib, bertahan dalam perjuangan. Apabila difitnah, pastikan semua yang terlibat diberikan pengajaran yg setimpal utk rujukan generasi yg akan datang. Saya sokong sekolah satu aliran utk memupuk perpaduan semua kaim yg terlalu longgar sekarang ini. Jangan bimbang kalau jadikan sekolah satu aliran. Dato tidak akan keseorangan.

  Reply
 • 23/09/2015 at 11:26 am
  Permalink

  Mereka2 yg menggunakan fitnah dan media serta kuasa asing untuk menjatuhkan kerajaan dan Najib hendaklah dihadapkan ke mahkamah kerana mengkhianat. Tindakan mereka yg keterlaluan x boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ia mendatangkan kesan negatif terhadap negara. Mereka adalah petualang negara.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *