Indonesia patut beri pampasan pada rakyat Malaysia kerana Jerebu

Beberapa aktiviti ekonomi dan aktiviti rakyat Malaysia boleh dikatakan terjejas teruk akibat dari masalah jerebu yang melanda. Tahun ini merupakan tahun terburuk sejak dari tahun-tahun sebelumnya kerana permasalahan jerebu yang melanda secara berterusan.

Pengerusi MCA Pulau Pinang, Datin Paduka Chew Mei Fun berkata setiap tahun negara terpaksa menghadapi masalah yang sama ekoran sesetengah syarikat di Indonesia melakukan pembakaran hutan secara terbuka dan ada sesetengahnya dilakukan secara haram.

Disebabkan itu, kerajaan Malaysia sewajarnya mengambil langkah menuntut pampasan daripada kerajaan Indonesia terhadap kerugian yang dialami sektor perniagaan dan pelancongan.

Gara-gara aktiviti pembakaran hutan untuk tanaman kelapa dan pulpa di beberapa wilayah di Indonesia, Malaysia terpaksa menanggung kerugian dari perniagaan oleh penjaja yang merosot sehingga 30%.

Bukan setakat itu saja, aktiviti masyarakat dan persekolahan juga terpaksa dihentikan dan jumlah kedatangan pelancong juga dilihat sedikit menurun. Hal ini sekaligus memberi impak yang besar kepada sector perlancongan dan perniagaan.

“Saya fikir kita perlu meminta mereka (kerajaan Indonesia) memberi pampasan. Bagaimanapun, kos kerugian sebenarnya sukar ditafsirkan,” kata Chew Mei Fun.

Kerajaan perlu bertindak tegas bagi mendesak kerajaan Indonesia menyelesaikan malasah ini secepat mungkin. Tempoh masa tiga tahun seperti yang di minta Indonesia untuk menyelesaikan masalah jerebu dilihat terlalu lama untuk negara jiran bertahan.-TiraGomez/UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *