Mahathir kata hanya dia saja yang berjuang untuk negara.

Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa pemimpin sekarang tak seperti dirinya yang kononnya hanya berjuang demi negara.

Mahathir berkata, pemimpin kini tidak lagi mempunyai semangat sepertinya yang mempunyai semangat berjuang demi negara berbanding semangat berjuang untuk diri sendiri.

Tambah Mahathir, pemimpin pada zaman kini berbeza di eranya, dimana pemimpin pada zaman kini lebih mementingkan kedudukan dari memastikan sesuatu yang lebih baik untuk negara.

Katanya, perkara ini jelas apabila Najib didesak supaya berundur untuk menyelamatkan negara tetap berkeras untuk tidak mengundurkan diri.

“Jenis kepimpinan yang harus ada adalah mempunyai keupayaan untuk tidak memberikan fokus kepada diri sendiri, tetapi apa yang baik untuk negara.

“Sekarang saya dapati bukan sesiapa sahaja boleh menjadi pemimpin. Anda memerlukan seseorang yang sanggup melakukan sesuatu demi negara.

“Anda perlu sehingga satu tahap, pelihara kedudukan anda, tetapi ia adalah bagi membolehkan anda untuk melakukan perkara-perkara yang baik untuk negara,” kata Mahathir.

Benarkah Mahathir merupakan pemimpin negara yang berjuang demi negara?? Bukankah beliau selama ini berjuang demi kedudukannya sendiri??

Jika benar beliau berjuang demi negara, sudah pasti kedudukan beliau sebagai perdana menteri selama 22 tahun dipendekkan dan diberikan kepada orang lain.

Selain itu, jika beliau berjuang demi negara berbanding kedudukan, sudah pasti beliau tidak akan memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalannya dahulu yang menjadi dendam keturunan ketua umum PKR itu sehingga kini.

Tidak bermakna seorang pemimpin itu hanya berjuang demi kedudukannya berbanding berjuang untuk negara apabila didesak supaya berundur. Pemimpin seperti inilah yang sebenarnya berjuang demi negara apabila tidak mudah patah dengan desakan tersebut.-Utaranews.com-

One thought on “Mahathir kata hanya dia saja yang berjuang untuk negara.

  • 09/10/2015 at 7:28 am
    Permalink

    Apa yang boleh di buat kesimpulan,Tun mengalami sindrom super ego.Pada masa umurnya mencecah 90'an,banyak kes kes yang seupamanya.Jadi,biarkanlah sindrom ini kerana ianya semula jadi dan umum harus maklum akan sindrom penyakit ini

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *