Niat Sebenar Di Sebalik Hentaman Secara Terbuka..

Sejak akhir-akhir ini, nama Adun Salor, Datuk Husam Musa begitu popular diperkatakan oleh ramai pemimpin PAS. Dari pucuk pimpinan yang tertinggi hinggalah ke peringkat PAS cawangan, nama Husam disebut-sebut.

Diyakini nama Husam tiba-tiba jadi popular dan menjadi topik perbualan hangat di kalangan ahli dan pemimpin PAS adalah gara-gara tindakannya yang menghentam pucuk pimpinan parti itu dan kerajaan PAS Negeri Kelantan secara terbuka. Khabarnya, kerana itulah namanya ‘viral’…

Apakah salah Husam menghentam atau mengkritik negatif pucuk pimpinan PAS secara terbuka? Jika diikutkan teori mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, tindakan tersebut tidak salah. Maklumlah, memang Dr Mahathir selalu buat begitu, takkanlah beliau mahu menyalahkan tindakan itu, bukan?

Setiausaha Agung PAS, Dato’ Takiyuddin Hasan mempersoalkan niat sebenar Husam dalam kritikan terbukanya terhadap kepimpinan PAS. Beliau bertanyakan secara jelas tentang apakah niat sebenar Husam bertindak mengkritik secara terbuka.

Kata Takiyuddin, PAS mempunyai kaedah dan cara untuk menyalurkan sebarang ketidakpuasan hati mana-mana ahli itu terhadap pemimpin dan mengingatkan Husam serta seluruh ahli parti itu supaya menggunakan saluran yang betul untuk mengkritik pemimpin.

Pada pandangan penulis, boleh dikatakan semua parti mempunyai saluran dalaman untuk menyuarakan rasa tidak puas hati pada mana-mana pemimpin parti. Bukan hanya PAS sahaja, UMNO pun begitu, masing-masing mempunyai cara yang sama dalam menangani maslahah dalaman parti.

Soalnya, mengapa ada juga yang degil, tidak tahu etika, cakap tidak serupa bikin dan tetap mengkritik pemimpin parti secara terbuka sehingga ada yang sanggup memanggil media untuk mengadu domba tentang hal dalaman parti?

Di dalam PAS sebelum ini, memang ada yang mengkritik pucuk pimpinan parti itu secara terbuka seperti Mat Sabu, Khalid Samad, Hanipa Maidin, Dzulkifli Ahmad dan ramai lagi. Namun majoritinya sudah keluar dan memegang jawatan utama di dalam Parti Amanah Negara.

Setelah mereka keluar, maka tidak ramai ‘perosak’ yang tinggal di dalam PAS. Dan ‘perosak-perosak’ yang tertinggal kebanyakkannya tidak mempunyai sebarang jawatan besar di dalam parti, namun menjadi Adun atau Ahli Parlimen. Mereka yang tidak berjawatan dalam parti itulah yang selalu ‘berbunyi’ menghentam pucuk pimpinan parti.

Sekali lagi penulis ajukan soalan seperti Takiyuddin, apakah niat mereka membuat kritikan terbuka meskipun mereka tahu tindakan itu memberikan lebih banyak keburukan dari kebaikan? Kenapa agaknya?

Pada pandangan penulis, mereka cuba mencari perhatian umum. Mereka mungkin mahu dilihat sebagai ‘hero’ yang kononnya dipihak yang ‘benar’. Lebih gah lagi apabila mereka mendakwa kritikan itu adalah ‘demi rakyat’. Nama ‘rakyat’ juga yang dipergunakan untuk kepentingan politik mereka…

Mungkin juga niat mereka mahukan jawatan. Bagi mereka yang sudah pencen, mungkin mereka bertindak ‘busuk’ begitu supaya pemimpin di atas cepat-cepat meletak jawatan bagi membolehkan anak atau kroni mereka lebih cepat mendaki ke puncak jawatan tertinggi parti.

Namun paling utamanya, penulis berpandangan bahawa mereka yang sebenarnya tidak sayangkan parti itu berniat demi kepentingan politik peribadi mereka sehingga tergamak mengenepikan kepentingan, kekukuhan atau imej parti.

Seorang ‘negarawan ulung’ pernah menasihati penulis supaya tidak menghentam pemimpin secara terbuka sama ada menerusi media atau di khalayak ramai. Beliau meminta penulis mengkritik melalui saluran yang betul dan tidak terbuka demi kepentingan parti.

Menghormati pandangan beliau itu, dan bersetuju bahawa kepentingan parti adalah lebih penting dari pemimpin yang penulis sokong, maka penulis akur dengan nasihat ‘bekas orang nombor satu negara’ itu.

Amat malang sekali, ‘negarawan ulung’ yang menasihati penulis itu pula yang menghentam pucuk pimpinan secara terbuka. Bukan sekali, berkali-kali dibuatnya. Bila ditanya kenapa, beliau jawab ‘demi rakyat’. Padahal, ketika beliau ‘di atas’ dulu, beliaulah yang bersetuju dengan perjanjian konsesi tol yang kini menekan rakyat! Jika ‘demi rakyat’, mengapa beliau ‘seksa rakyat’?

Justeru itu, penulis simpulkan bahawa PAS dan UMNO sememangnya mempunyai masalah yang sama. Kenapa sama? Kerana orang Melayu memang suka jatuh menjatuhkan demi kepentingan sendiri. Mereka mungkin ‘mudah lupa’ barangkali…

Jika PAS mempunyai Mat Sabu, Husam, Khalid Samad, Hanipa Maidin dan ramai lagi, UMNO juga mempunyai rangkaian yang lebih kurang serupa seperti mantan PM, mantan TPM, mantan menteri, mantan timbalan menteri dan mantan naib ketua bahagian. Sama saja masalahnya, kepentingan peribadi mengatasi kepentingan parti.

Penulis mengesyorkan agar PAS dan UMNO bermuhasabah diri, dan giat untuk menjalankan program yang mampu mengembalikan jatidiri dan roh ‘bangsa, agama dan tanahair’ di dalam diri setiap ahli serta pemimpinnya. Semoga Allah jauhkan kita dari ‘syaitan-syaitan dalam jemaah’ itu… –Amir Hamzah/Utaranews.com

One thought on “Niat Sebenar Di Sebalik Hentaman Secara Terbuka..

  • 11/11/2015 at 11:03 am
    Permalink

    ADUN Salor kapir barua dapigs.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *