400,000 Rakyat Tempatan Menganggur, Salah Siapa?


Sejumlah angka 400,000 bukanlah satu angka yang biasa-biasa bagi penganggur… Jumlah yang besar itu jelas menunjukan kegagalan rakyat tempatan dalam usaha mereka untuk membangunkan negara sendiri. Salah siapakah 400,000 penganggur ini tidak memiliki kerja??
Adakah salah pihak swasta atau sesuai dilemparkan sahaja kesalahan tersebut kepada pihak kerajaan? Bagi Gomez kesalahan tersebut sesuai ditujukan kepada sikap penganggur itu sendiri. Kerana ada diantara mereka yang terlalu memilih pekerjaan.
Iyela, tahu la korang tu berkelulusan tinggi seperti diploma dan ijazah bagai… Dalam permikiran korang kerja-kerja yang standard Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau pekerjaan yang dibayar gaji bawah dari RM1,500 dianggap tidak layak untuk kelulusan korang. Sebab tu sampai sekarang korang menganggur.
Sebenarnya kalau korang sememangnya seorang yang rajin, pendapatan bukanlah topik utama korang dalam pemilihan kerja. Tak kisah la gaji sikit pun asalkan korang boleh kerja dan cari pengalaman, itu yang lagi penting sebenarnya. Tapi tak! Korang memilih sebenarnya, sebab tu korang menganggur!
Sejumlah 400,000 rakyat tempatan yang menggangur tersebut direkodkan berdasarkan penganggur yang mendaftar di laman portal Jobs Malaysia. Menurut Ketua Pengarah Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia, Datuk Mohd Jeffrey Joakim, pihak mereka akan cuba sedaya upaya untuk menempatkan sebahagian penganggur tersebut di mana-mana industri yang menawarkan kerja kosong.
“Kadar pengangguran di negara ini adalah sebanyak 3.2%, jumlahnya masih stabil dengan pertambahan peluang pekerjaan yang belum di sini,” katanya.
Sebenarnya tawaran kerja tu banyak tetapi mereka ini yang tidak berminat. Mungkin juga tawaran gaji yang ditawarkan adalah begitu rendah dan tidak mampu untuk menampung kos sara hidup. Oleh itu Mohd Jeffrey menggesa, supaya majikan memberi tawaran gaji yang lebih baik dan setaraf dengan kelulusan.
Walaupun gaji minimum yang ditetapkan undang-undang adalah RM900 sebulan, akan tetapi majikan boleh menaikkan dan menawarkan gaji yang lebih baik. Ini bagi menarik minat mereka untuk mendapatkan kerja.
“Kalau majikan dapat berkorban sedikit dari segi tawaran gaji, saya rasa lebih ramai warga tempatan yang minat memohon pekerjaan ditawarkan.
“Bagilah gaji lebih sikit, tawarkan juga terma-terma perkhidmatan yang menarik, ini semua perlu ada pengorbanan daripada majikan,” katanya.
Betul la jugak kan… Kadang-kadang tu kerja teruk tapi gaji yang diberi hanya RM900. Mana dengan nak tahan telinga untuk hadap majikan yang cerewet lagi. Ditambah pula dengan saingan dan kos sara hidup yang tinggi lagi.. Fuhhhhhh, mana cukup bebbb! Sudah tu ada sesetengah tempat, kena kerja lebih masa tetapi tak berbayar, makk aii penat siot! – TiraGomez/UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *