Guan Eng akan jadi punca DAP kalah teruk di Sarawak.

Menurut seorang penganalisis politik, Prof Dr Mohd Atory Hussain, skandal yang membabitkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berhubung isu pembelian rumah banglo mewah dari harga pasaran tidak menjejaskan kedudukan DAP di Sarawak.

Tambahnya, Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang dijadualkan berlangsung April depan tidak menjejaskan kedudukan DAP, memandangkan rakyat Sarawak parti cina kiasu itu bukan merupakan parti legasi Lim Guan Eng.

“Orang cina mereka pandai. Mereka undi parti, parti itu penting tak kiralah siapa pemimpin dia. Mereka tak kisah,” kata Atory.

Menjadi persoalan, sejauh mana kebenaran rakyat sarawak tidak mementingkan pemimpin mereka?? Adakah Atory telah membuat kajian secara terperinci sebelum mengeluarkan kenyataan ini??

Jika difahami kenyataan Atory ini, ia seakan mengatakan bahawa rakyat Sarawak ‘bodoh’ kerana tidak tahu memilih pemimpin untuk menjadikan wakil rakyat, dan hanya memilih pemimpin berdasarkan parti.

Untuk makluman Atory, rakyat Sarawak bukanlah seperti yang disangkakan Atory… Rakyat Sarawak bijak memilih pemimpin mereka… Mereka mahukan pemimpin dan parti yang bersih daripada sebarang skandal atau gejala rasuah.

Justeru, jika DAP tewas pada PRN Sarawak yang bakal berlangsung tidak lama lagi, DAP boleh menyalahkan Guan Eng kerana sikap Guan Eng yang rakus telah membuatkan rakyat Sarawak membuka mata untuk memilih siapa yang layak menjadi pemimpin mereka. – AndyBolat/Utaranews.com

One thought on “Guan Eng akan jadi punca DAP kalah teruk di Sarawak.

 • 23/03/2016 at 12:29 am
  Permalink

  Baca maksud Atory betol2 la…..

  Maksud beliau, orang cina adalah rasis. Mereka akan mengundi parti cina, tak kira siapa yang memimpin, untuk menjatuhkan kerajaan Melayu.Matlamat mereka adalah terfokus kepada penyatuan orang2 cina rasis untuk mengalahkan orang Melayu.

  Atory menggunakan perkataan2 berlapik lapik seperti cina 'pandai' sebab beliau tak boleh direct cakap cina RASIS!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *