AMANAH Selangor Perlekeh Parti PAS

PAS dan Pakatan Harapan tidak mungkin berdamai, dan ada yang tidak inginkan mereka ini berdamai. Pakatan Harapan sudah jatuh merudum di arena politik Malaysia. Rakyat sudah tidak lagi yakin untuk membuang undi kepada mereka.

Oleh itu, wujudlah Parti Amanah Negara (Amanah) yang mahu menggantikan PAS dan bersatu bersama Pakatan Harapan. Amanah Selangor membuat kenyataan PAS tidak akan menang di kerusi Parlimen Sungai Besar kerana jentera Pas tidak cukup kuat menarik rakyat untuk mengundi mereka.

Selain itu, bagi Amanah, PAS sudah tidak relevan lagi dalam landskap politik negara disebabkan pendekatan pimpinan utama PAS telah menolak untuk bersama Pakatan pada kali ini. PAS membuat haluan sendiri setelah keluar daripada Pakatan pembangkang.

“Sekuat mana pun jentera PAS, jika ia tidak diterima pengundi, mereka (PAS) akan kalah juga. Walaupun jentera Amanah sedikit, tetapi ia bukan ukuran. Ini kerana, akhirnya yang akan mengundi dan membuat keputusan ialah pengundi itu sendiri “, kata Ketua Pemuda Amanah Selangor, Abbas Azmi..

Bukan sahaja Amanah sudah sah menjadi balaci DAP, malah mereka juga lupa diri dengan mengutuk PAS.., sedangkan mereka adalah serpihan parti tersebut. Mungkin ahli Amanah mempunyai dendam kesumat terhadap PAS persis Tun Mahathir berdendam kepada Najib Razak.

“Kita semua tahu sudah menjadi budaya PAS, setiap kali mereka berkempen atau berceramah, beribu-ribu akan turun mendengar tetapi mereka kalah juga di Kedah,” katanya..

Kesannya, PAS sudah bebas dari Pakatan pembangkang walaupun Amanah sering menyalak untuk menyalahkan PAS dalam setiap segi. Kini, kehadiran Amanah di dalam Pakatan pembangkang dilihat tidak memberi nilai tambah, sebaliknya menjadikan Pakatan berkenaan semakin ‘caca marba’.

Persis peribahasa, sudah terang lagi bersuluh yang mana Amanah ini bakal menjadi ‘kuda tunggangan’ kepada DAP dalam permainan catur untuk meluaskan kuasa DAP dalam landskap politik negara. – Hkay/Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *