Nik Abduh Beri Jawapan Kenapa PAS Tolak Rundingan Pakatan Harapan

Semalam kecoh di laman media mengatakan Datuk Seri Abdul Hadi Awang bongkak, selepas Presiden Pas itu memaklumkan Pas telah menutup pintu rundingan buat Pakatan Harapan untuk bersepakat ‘satu lawan satu’ menentang calon Barisan Nasional dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan Sungai Besar.

Macai-macai Pakatan Harapan dilaman sosial, khusyuk mengutuk ulama Pas itu dengan mengatakan Presiden Pas itu terlalu yakin dan bongkak bahawa Pas akan menang sekiranya berlaku pertandingan 3 penjuru atau tanpa pertolongan Pakatan.

Tak tahulah mengapa macai-macai Pakatan Harapan begitu marah dengan keputusan yang dibuat Hadi itu… Adakah macai-macai Pakatan Harapan masih mengharapkan pertolongan dari parti Islam itu??

Kalau benar Pakatan Harapan sebuah gabungan pembangkang yang kuat… Pakatan Harapan tidak perlu banyak bercakap… Tak perlu nak berunding atau mengarah Pas supaya memberi ruang…. Letak saja calon dalam dua PRK ini… Buktikan yang Pakatan Harapan memang mempunyai sokongan yang kuat.

Bila tengok Pakatan Harapan beriye-iye meminta Pas supaya memberi ruang kepada mereka… Nampak sangat Pakatan Harapan tidak yakin dengan sokongan mereka, sekaligus takut untuk menewaskan Pas yang kini bergerak bersama parti IKATAN.

Selepas dikecam hebat oleh macai-macai Pakatan Harapan, Ketua Pemuda Pas Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz tampil menjawab mengapa Pas mengambil keputusan untuk tutup pintu rundingan bersama Pakatan Harapan.

Nik Abduh berkata, ketidakfahaman dan ego menjadi dua penyebab pintu rundingan di antara Pakatan Harapan dan Pas ditutup… Jelasnya, Pakatan Harapan tidak pernah memberi peluang untuk Pas bersuara, sebaliknya parti dalam Pakatan Harapan masing-masing mahu menunjuk ‘belang’.

Selain itu, Nik Abduh turut memaklumkan bahawa luka yang dialami Pas pada masa lalu masih belum sembuh… Walaupun Nik Abduh tidak menjelaskan secara terperinci mengenai luka yang dialami Pas itu… Ia dipercayai luka kerana Pas telah ditendang dari Pakatan Rakyat dan tindakan DAP menguburkan Pakatan Rakyat.

“Sesiapa pun boleh berkata, tutuplah cerita lama. Tetapi adat berkawan, adat berunding, hormati tuan hak sebelum tunjuk belang. Kalau masing-masing nak tunjuk belang, biarlah kami kekal bulan.

“Luka dalam kami masih belum sembuh,” tulis Nik Abduh menerusi status di laman Facebook miliknya. – AndyBolat/Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *