Pendekatan ‘Munasabah’ Pikat Pengundi Muda Di PRK

Kini, Barisan Nasional (BN) mempunyai satu kaedah baharu yang disifatkan sebagai ‘munasabah’ untuk menarik minat golongan muda, bagi mengundi BN semasa Pillihan Raya Kecil bagi Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada 18 jun.

Menurut  kata Naib Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, pendekatan ini diambil bersesuaian dengan keadaan setempat. Kaedah pendekatan mesra bersama golongan muda bertujuan menerobos minda kumpulan ini dan menyemai rasa tanggung jawab memilih parti yang betul untuk menjamin masa depan mereka.

“Kita mempunyai beberapa pendekatan munasabah yang disesuaikan dengan situasi setempat. Kita yakin kaedah itu akhirnya akan menerobos minda kumpulan sasaran (golongan muda),” katanya..

Selain itu, golongan pemimpin dan ahli politik perlu memahami keperluan dan kehendak generasi muda atau Generasi Y,  pemimpin-pemimpin dan ahli politik mesti menyesuaikan diri dengan cara baharu dalam menyebarkan mesej mereka.., memandangkan golongan muda masa kini telah beralih kepada media sosial misalnya facebook, instagram dan twitter.

Di samping itu, kaedah ini boleh menyekat minda anak-anak muda terhadap pelbagai isu yang timbul terutama yang berkaitan politik. Jika tidak dibendung akan ada segelintir anak muda bertindak secara radikal dengan turut melibatkan diri dalam perhimpunan haram, rusuhan dan demontrasi politik jalanan.

Hal ini akan merosakkan minda mereka dan tidak dapat menentukan parti yang betul untuk disokong. UMNO sebagai parti tulang belakang kerajaan yang memerintah, bertanggungjawab untuk mengambil pendekatan berhemah dan memahami aspirasi golongan muda.

Oleh itu, pendekatan yang dilaksanakan Zahid akan memberi impak positif kepada generasi-Y dengan kemelut yang melanda pentas politik Malaysia, mereka mungkin dapat memilih parti yang baik dengan adanya pendedahan khusus. – Hkay/Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *