Muhyiddin dan Mukhriz bakal tubuhkan parti Coklat M&M..

Menganggap ‘penghinaan’ terhadap beberapa tokoh Umno oleh Datuk Seri Najib Razak sebagai “tidak dapat diterima lagi”, Gabungan Ketua Cawangan Umno Malaysia (GKCM) membayangkan kemungkinan bakal wujud parti baru di negara ini.

Menamakan kumpulan penentang Najib itu sebagai 3M (Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir), Ketua GKCM Kamarul Azman Habibur Rahman mempertikaikan tanggapan mereka tidak lagi berpengaruh.

“Benarkah 3M ini tidak ada pengaruh? Bagaimana jika mereka menubuhkan sebuah parti baru? “GKCM akan mula bertindak. Umno akan dilanda badai ketidakpercayaan yang amat dasyat,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan malam tadi.

GKCM adalah gabungan pemimpin Umno peringkat bawahan yang tidak bersetuju dengan kepimpinan Najib sebagai perdana menteri dan presiden Umno.

Kenyataan GKCM itu dibuat selepas Majlis Tertinggi Umno sebulat suara memecat Muhyiddin dan Mukhriz, serta menggantung keahlian Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dari Umno.

Muhyiddin adalah bekas timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno, manakala Mohd Shafie adalah naib presiden parti. Mukhriz pula bekas menteri besar Kedah.

Ketiga-tiga mereka – bersama Dr Mahathir – adalah antara pengkritik paling lantang terhadap kepimpinan Najib. Dr Mahathir sendiri terlibat menggerakkan kempen Deklarasi Rakyat bersama beberapa parti pembangkang bertujuan mendesak Najib berundur daripada jawatannya sebagai perdana menteri.

One thought on “Muhyiddin dan Mukhriz bakal tubuhkan parti Coklat M&M..

 • 25/06/2016 at 9:21 pm
  Permalink

  Buatlah apa saja parti baru dgn dana taikun2 kroni mahdey….kami tetap bersama bn.
  Klu mahdey yg penuh dosa pon muhdin n boboi boleh tutup mata..bagaimana kami nak percaya dgn kata2 mrk.Munafik kan!!?????
  Kuman seberang sungai mrk nampak….taik gajah atas hidung mrk jadi buta…boleh percaya ker mrk nie????!!!!
  Udah2 ler jadi karun yg giler mengejar kekayaan dunia dgn mengejar jawatan nie.Muhasabah la oiiii!!!!Dah cukup kaya dah anak dan kroni tu!!!!Tak cukup lagi ker?????Ingat rakyat tak nampak ker!!!!!?????

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *