Ustaz PAN anggap Keluar PAS bukan bermakna keluar dari Islam

Kepelbagaian parti politik atas nama Islam boleh diterima kerana perjuangan tidak semestinya khusus pada parti berjenama Islam semata-mata, tegas Timbalan Penasihat Umum Amanah, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin.

Menurutnya, Pas hanya salah satu daripada pelbagai jemaah Muslimin di negara ini dan tidak bererti keluar dari Islam sekiranya meninggalkan parti itu.

“Berlapang dadalah kerana kepelbagaian ini satu perkara sihat selagi jelas tidak lari daripada perjuangan bersekongkol dengan pemerintah zalim,” ujarnya kepada media.

Mengulas lanjut dakwaan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kononnya tidak taat pada Pas seperti hilang akidah pada ucapan penggulungan di muktamar parti itu baru-baru ini, beliau berkata, kenyataan itu jelas melampau dan membahayakan pemikiran umat.

“Menganggap parti seumpama akidah tidak harus berlaku. Ulamak termasuk Yusuff Al Qaradhawi pun menegaskan Islam menerima kepelbagaian parti,” jelasnya yang juga Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura).

Ditanya tentang pemilihan Ustaz Azhar Ab Shukur sebagai calon bertanding di Parlimen Sungai Besar, beliau berkata, keputusan Amanah meletakkan tokoh usahawan itu lambang perpaduan blok pembangkang melalui Pakatan Harapan.

“Amanah didukungi PKR dan DAP serius untuk mengambil tempat (pemerintahan) dari BN yang terlalu lama berkuasa tapi menyeksa rakyat.

“Lebih menarik apabila kehadiran calon kita lebih ‘segar’ dan belum ada bebanan tugas lain berbanding calon BN dan Pas.

“Kedua-dua calon dari parti itu sudah cukup tanggungjawab dan tidak perlu dibebankan dengan tugas lain,” tambahnya lagi.

Untuk rekod, seramai 42,655 pemilih berdaftar bakal membuang undi pada PRK Sungai Besar, 18 Jun ini. – MD

One thought on “Ustaz PAN anggap Keluar PAS bukan bermakna keluar dari Islam

  • 07/06/2016 at 2:26 am
    Permalink

    Apa kau orang merepek ni…. ustaz-ustaz, tuan tuan guru dah takde kerja ke… sampai bab agama pun buat main main, ni apa hal….. keluar PAS ke, Keluar PAN ke… mana ada kena dengan islam.. kau orang buat suka-suka je… Janganlah jual agama allah … tolonglah… hoi…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *