Zairil Khir Johari jadi “wira melayu DAP” dalam isu Kafir Harbi

Ahli Parlimen Bukit Bendera DAP Zairil Khir Johari menyifatkan kenyataan Mufti Pahang Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman yang melabelkan DAP sebagai ‘kafir harbi’ sebagai satu serangan yang bermotifkan politik.

Menurut Zairil, DAP tidak pernah mempersoalkan kedudukan hudud, tetapi DAP hanya membantah pelaksanaannya kerana DAP melihat ia dari segi kerangka Perlembagaan dan masyarakat Malaysia yang hidup dalam masyarakat majmuk.

Wah Zairil…. Macam ‘wira’ Melayu DAP laa bila bercakap mempertahankan parti…. Zairil sedar tak yang Zairil tu dah tersasar jauh dari landasan yang benar kerana menyertai DAP??? Tu pun masih nak mempertahankan parti cina kiasu tu.

Zairil berkata, beliau kecewa dengan tindakan sesetengah pihak melabelkan DAP sebagai anti-Islam dan anti-Melayu hanya kerana DAP membantah pelaksanaan hukum hudud yang dibawa oleh Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Malangnya pendirian ini diputar belit sehingga dijadikan alasan untuk melabelkan DAP sebagai anti-Islam,” kata Zairil.

Dalam masa sama, Zairil turut memaklumkan bahawa tindakan orang ramai menggelar DAP sebagai parti anti-Islam adalah tidak adil kerana terdapat juga parti dalam komponen Barisan Nasional yang membantah dan mengkritik pelaksanaan undang-undang Islam tersebut.

“Hukum hudud versi Pas bukan hanya dikritik oleh DAP, malah ditentang lebih keras oleh sekutu Barisan Nasional sendiri termasuk Presiden PBB merangkap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem serta Nancy Shukri yang merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Demikian juga dengan parti komponen Barisan Nasional lain termasuk Gerakan, MIC dan MCA yang jauh lebih lantang menolak pelaksanaan hudud. Mengapa tiada sebarang kecaman dan ugutan untuk diperangi terhadap mereka ini?” soalnya.

Ek eleh Zairil ni…. Duk alih anak mata panah ke arah lain pula… Memang laa MCA, Gerakan dan MIC ada bantah mengenai pelaksanaan hukum hudud ni… Tapi takda laa nak bantah sampai DAP bantah tu… Siap lancarkan kempen lagi.

Dah laa Zairil… Tak payah nak susah-susah nak jadi ‘wira’ Melayu DAP sangatlah… Orang Melayu dah cop siapa Melayu yang sertai DAP, memang tali barut kaum Melayu… So, Zairil salah seorangnya dan tak payah nak berlagak nak pertahankan parti cina kiasu tu!!!-AndyBolat/Utaranews.com-

4 thoughts on “Zairil Khir Johari jadi “wira melayu DAP” dalam isu Kafir Harbi

 • 28/06/2016 at 5:28 am
  Permalink

  Dia dikhabarkan anak tiri TS Khir yg beristeri Cina… Dia bangsa Cina bukan Melayu…sepatutnya dibin kan Abdullah..cuba periksa dgn teliti..

  Reply
 • 28/06/2016 at 5:40 am
  Permalink

  Geli ah bila budak cina Christoher Lim nak 'mewakili' suara 'Melayu' dalam dapigs…..

  Reply
 • 28/06/2016 at 6:13 am
  Permalink

  Cuba tanya Christopher Lim tu apa hukum 'bersunat' dlm Islam, dan 'bolehkah org yang mengaku beragama Islam kasi makan babi?'. Dia boleh jawab tak agaknya?

  Reply
 • 28/06/2016 at 7:09 am
  Permalink

  sepatutnya dia tunjuk sijil kelahirannya.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *