Bomoh di Indonesia nikahi 39 wanita guna ilmu pengasih.LEBAK, Banten – Seorang bomoh pengasih di wilayah ini dilapor pernah berkahwin dengan 39 wanita yang didakwa dinikahi menggunakan ilmu yang dimilikinya.

Hasil perkahwinan itu, Abah Kamad, 68, berasal dari Kampung Dukuh Dapin, Desa Cibungur, mukim Leuwidamar, Lebak – mempunyai seramai 14 orang anak daripada lapan isteri.

Katanya yang kini hidup bersama seorang isteri sahaja, oleh kerana mempunyai terlalu ramai isteri, dia tidak dapat mengingati nama bekas isteri-isterinya.

“Yang ingat cuma beberapa iaitu Aminah, Sarinah, Sarminah, Ramunah, Kalpinah, Rusminah, Urni, Yati dan Anah.

“Selain itu, nama lain yang saya ingat ialah Runti, Sawani, Juniyah, Jamsinah, Rumsinah, Murni, Arnah, Onah, Junayah, Eti dan Marti,” katanya.

Abah Kamad menjelaskan, dia turut menggunakan ilmu pengasih yang dimilikinya untuk berkahwin dengan bekas isteri-isterinya terdahulu.

“Kan saya pakai ilmu, kalau tidak manakan pula gadis-gadis ini mahu berkahwin dengan saya yang tidak kacak ini,’’ seloroh Abah Kamad.

Kata Abah Kamad, pernah satu ketika, dia meyakinkan empat orang isterinya untuk tinggal serumah dengannya dan semua isterinya akur permintaannya.

Bagaimanapun, jelas bomoh itu, setiap kali dia ingin menikah, dia akan meminta izin daripada isterinya yang paling tua.

“Daripada puluhan isteri ini, rata-rata hubungan kami hanya bertahan tiga bulan sahaja,’’ tambah Abah Kamad. – MERDEKA.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *