Pemimpin Pakatan mengaku kerajaan DAP P.Pinang tak ada duit..

Ahli Parlimen PKR Bayan Baru, Sim Tze Tzin hari ini mengakui tak mampu untuk menyelesaikan masalah banjir di kawasan tersebut kerana kekurangan peruntukan wang.

Beliau kini mengharapkan bantuan dari kerajaan pusat sebanyak RM 10juta bagi mengatasi masalah banjir yang semakin teruk melanda P.Pinang, khususnya di kawasan beliau.

Didalam satu kenyataan, Sim memberitahu bahawa beliau telah berbincang dengan Pengarah Jabatan Parit dan Saliran (JPS) negeri P.Pinang mengenai isu banjir tetapi buntu kerana tiada peruntukan.

Sim juga menjelaskan bahawa beliau juga telah menemui Ketua Menteri P.Pinang Lim Guan Eng untuk berbincang mengenai isu banjir tersebut, tetapi Guan Eng mengarahkannya untuk membawa hal berkenaan kepada Chow Kon Yeow.

Amat menghairankan jika rakyat masih dimomokkan dengan kenyataan bahawa kerajaan DAP P.Pinang tidak mempunyai wang bagi menjaga kebajikan rakyat.

Sebelum ini bukankah kerajaan DAP pimpinan Lim Guan Eng mendabik dada bahawa mereka mempunyai lebihan belanjawan tahunan sebanyak RM 574 juta?

Mengapa tidak gunakan saja duit lebihan tersebut untuk menangani isu banjir kilat yang semakin menghantui rakyat negeri ini setiap kali hujan lebat?

Adakah kerajaan negeri terlalu berkira dengan rakyat, hinggakan tak sanggup mengeluarkan wang bagi membantu rakyat yang menyokong mereka?

Senang betul pemimpin Pakatan di P.Pinang menyelesaikan masalah yang timbul. Mereka hanya perlu menyalahkan kerajaan pusat bagi menjawab soalan dari rakyat.

Jawapan yang diberikan selalunya sangat tidak munasabah tetapi mungkin jawapan yang sedemikian itulah yang diperlukan oleh penyokong taksub mereka.

Sesuailah dengan perangai penyokong Pakatan di P.Pinang yang akan percaya bulat-bulat tentang semua yang dijanjikan. Bak kata pepatah, ‘biarkan si luncai terjun dengan labu-labunya’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *