Bersih 2.0 enggan bayar RM34,150 bil DBKL.

12/01/2017 – Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah hari ini berkata pihak mereka enggan untuk menjelaskan sejumlah RM34,150 kesimpulan terhadap kerosakan pokok pada himpunan yang diadakan di Kuala Lumpur, pada November lalu.

Maria enggan dan tidak mahu melunaskan bil tersebut kerana kononnya tidak tahu bagaimana Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) boleh menyimpulkan jumlah tersebut. Malah dirinya turut menganggap jumlah bil yang dihantar pihak DBKL kepada Bersih 2.0 sebagai penganjur himpunan Bersih 5 dan gerakan Baju Merah sebagai mengarut.

Bagi mempertahankan dirinya, Maria berkata pihak mereka tidak sepatutnya menjelaskan bayaran tersebut kerana himpunan yang dilakukan itu merupakan hak dan kebebasan mereka untuk berhimpun. Bukan itu sahaja, Maria turut mempersoalkan bagaimana DBKL boleh mendapat jumlah itu dengan pokok yang dikatakan rosak.

Dalam pada itu, Maria turut memuatnaik salinan surat DBKL bertarikh 27 Disember tahun lalu di menerusi akaun Twitter miliknya, hari ini. Salinan surat DBKL tersebut menuntut supaya NGO tersebut menjelaskan sejumlah RM34,500 kerana merosakkan 3,300 pokok sekitar Jalan Ampang.

Paling kelakar… Maria bukan sahaja tidak mahu membayar bil kerosakan yang dilakukan pihak Bersih 2.0 ketika himpunan Bersih 5 tempoh hari. Malah seperti orang yang tidak berpelajaran, Maria mempersoalkan adakah benar terdapat sebanyak 3,300 pokok di Jalan Ampang. Haha kalau tak percaya Maria pi la kira sendiri.

Dengan angkuhnya Maria berkeras untuk tidak mahu membayar dan melunaskan bil tersebut… Ujarnya tidak ada keperluan untuk mereka membuat bayaran. Sebelum ini DBKL mengarahkan Bersih dan Baju Merah membayar bil itu dalam tempoh 2 minggu, jika gagal pihak mereka akan mengambil tindakan undang-undangterhadap kedua-dua penganjur tersebut. –TiraGomez/UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *