Lim Kit Siang ulangi taktik Lee Kuan Yew di Pulau Pinang untuk umpan melayu.

25/01/2017 – Tindakan Lim Kit Siang yang mula berkempen dari rumah ke rumah di sekitar Pulau Pinang sekarang ini dilihat cuba meniru strategi politik yang pernah dilakukan oleh Lee Kuan Yew, untuk mengumpan simpati orang melayu di Pulau Pinang.

Bezanya kini ialah, Ketua Parlimen DAP itu masih belum terdesak untuk memakai songkok seperti pemimpin PAP di Singapura tersebut.

Lim Kit Siang bersama beberapa pemimpin DAP negeri Pulau Pinang sejak beberapa hari lalu giat menjelajah ke kampung-kampung tradisional melayu, untuk membuktikan bahawa parti DAP bukanlah parti perkauman sepert yang didakwa oleh banyak pihak.

“Sepanjang lapan tahun lalu kita telah melihat begitu banyak propaganda terhadap DAP. Kononnya kita ini anti-Melayu dan anti-Islam.

“Hanya orang bodoh sahaja yang akan berani untuk menentang Melayu dan Islam. Kerana kita mahu berjaya dalam politik dan berkhidmat untuk semua rakyat Malaysia,” ujar Kit Siang dalam sidang media selepas acara tersebut.

Ahli Parlimen DAP Gelang Patah itu turut beramah mesra dengan penduduk kampung yang berbangsa melayu selain dari berjanji akan memperjuangkan nasib orang-orang miskin yang didakwa tertindas dibawah pemerintahan Barisan Nasional.

Beliau juga menolak masalah perkauman yang dikatakan wujud didalam negara khususnya dinegeri Pulau Pinang. Menurut beliau, masalah berkenaan sebenarnya sengaja dijaja sesetengah pemimpin politik keparat di peringkat atasan sahaja.

“Saya telah melihat, sepanjang tempoh dua hari ini bahawa rakyat di bawah mempunyai pertimbangan yang jauh berbeza berbanding beberapa kerat pemimpin politik yang mempunyai kepentingan politik tersendiri.

“Pengundi Melayu (terutamanya) di Pulau Pinang, memberi dokongan penuh kepada kerajaan negeri dan cukup gembira dengan khidmat yang diberikan wakil-wakil rakyat DAP. Ini memperlihatkan bahawa propaganda jahat UMNO yang disebar di seluruh negara, kononnya Melayu Pulau Pinang ditindas adalah mustahil dan tidak benar sama sekali,” ujarnya.

Katanya lagi, mereka yang tidak datang sendiri ke Pulau Pinang dan menyaksikan situasi sebenar akan mempunyai satu tanggapan yang salah mengenai keadaan setempat.

“Kita mahu orang Melayu terutamanya di luar Pulau Pinang, mendapat gambaran sebenar bahawa kerajaan pimpinan DAP pastinya mahu membuktikan bahawa ia lebih berkesan berbanding kerajaan pimpinan UMNO,” kata Kit Siang. – Mamu Jarum/Utaranews.com

One thought on “Lim Kit Siang ulangi taktik Lee Kuan Yew di Pulau Pinang untuk umpan melayu.

  • 28/01/2017 at 12:37 pm
    Permalink

    Orang melayu jgn terpengaruh dengan dap.,.tengok apa yg dia dah buat dengan kampung kampung melayu di pulau pinang….kampung melayu dah makin terhakis oleh perbuatan dap….aku ada saudara mara di penang….tanah mereka dah kena ambil…dusun durian dah kena ambil…buat kondo…nak beli rumah tak mampu..harga ratusan ribu….tolong la wahai orang melayu….jgn dengar cakap cina dap ni…silap haribulan…pulau ppinang akan jadi mcm singapore…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *