Penduduk Pantai Gertak Sanggol bantah Tambakan laut.

31/01/2017 – Penduduk kampung disekitar pesisir pantai Gertak Sanggul hari ini menyatakan kerisauan mereka dengan perancangan kerajaan DAP negeri yang mahu menambak laut dikawasan berkenaan.

Mata pencarian mereka yang bergantung pada hasil laut akan terjejas dengan kerakusan DAP menjajah hasil bumi Pulau Pinang. Tindakan kerajaan DAP itu juga dianggap sebagai tidak berperikemanusiaan dan tidak peka terhadap nasib rakyat.

Tambakan laut dikawasan pesisir pantai terbabit juga seolah-olah menabur pasir kedalam periuk nasi para nelayan serta penduduk setempat, yang selama ini mengharapkan laut sebagai mata pencarian.

Nelayan, Choo Sooi Kong, 70 berkata, kawasan laut di sekitar Bayan Lepas sehingga ke Balik Pulau merupakan lubuk pelbagai jenis ikan dan udang yang selama menjadi hasil tangkapan mereka.

Sooi Kong berkata, sekiranya tambakan laut tetap dilakukan ia akan menjejaskan pendapatan mereka selain merosakkan benih ikan dan udang di kawasan berkenaan.

“Kenapa perlu ganggu punca pendapatan kami yang selama ini bergantung kepada hasil laut.

“Dah lama nelayan beroperasi di sini malah sejak dari zaman datuk dan nenek kami lagi mencari rezeki di kawasan laut dan sekarang kerajaan negeri nak pula tambun tanah di kawasan ini..apa yang kami nak makan lepas ini?

Beliau yang lebih 50 tahun menjadi nelayan di kawasan itu berkata, mereka mempunyai kawasan tangkapan ikan yang terhad dan tidak boleh menangkap ikan di tengah laut kerana tidak mempunyai kelengkapan yang secukupnya.

Katanya, kebanyakan nelayan yang bakal terjejas adalah nelayan kawasan pesisir pantai yang hanya boleh menangkap ikan di kawasan satu hingga tiga batu dari kawasan pantai.

Beberapa penduduk kawasan sekitar yang ditemui juga meluahkan masalah yang sama dan berpendapat kerang serta siput dikawasan pantai akan pupus kerana tindakan menambak laut oleh kerajaan negeri.

Mereka selama ini mencari hidupan laut berkenaan sebagai punca rezeki sampingan untuk menyara keluarga dan sangat berharap pihak kerajaan persekutuan akan membantu mereka menyelesaikan masalah tambakan laut tersebut.

“Banyak lagi tanah dan kawasan lain yang boleh dimajukan dan bukannya menjadikan pantai dan hasil laut kawasan ini sebagai mangsa,”katanya seorang wakil penduduk. – Utaranews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *