PERKASA Anggap MCA Biadap Kerana Bantah RUU355

12/1/2017- Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) cuba menyifatkan tindakan MCA yang terus menentang Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 (RUU355) adalah sama dan senada dengan DAP.

Pengerusi Biro Hal Ehwal Islam PERKASA, Dr. Amini Amir Abdullah berkata, kenyataan Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Ong Ka Chuan seolah-olah menghina kedudukan Islam sebagai agama persekutuan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“PERKASA menganggap tindakan MCA dan DAP itu sebagai biadap dan kurang ajar kerana mengganggu aspirasi dan kehendak umat Islam dalam negara ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Dr. Amini, beliau hairan dengan tindakan MCA yang terus menyuarakan bantahan sedangkan RUU355 berkenaan langsung tidak menyentuh atau melibatkan orang bukan Islam.

Malah beliau mendakwa tindakan MCA itu juga dilihat cuba mempolitikkan isu berkenaan bagi meraihkan undi orang Cina.

“Apakah sebabnya MCA dan DAP seia sekata dan sehati sejiwa dalam membantah keras RUU355? Mesti ada sebabnya. Mereka cuba menjadi juara dalam kalangan orang orang Cina dalam usaha meraih undi menjelang PRU14 nanti.

“PERKASA sekali lagi memberi amaran sekeras kerasnya kepada MCA dan DAP agar tidak mempolitikkan isu ini untuk kepentingan politik mereka.

“PERKASA berpandangan bahawa MCA sudah habis modal politik untuk meraih undi pengundi pengundi Cina dalam PRU 14 yang bakal mendatang,” ujarnya.

Susulan daripada itu, Dr. Amini cuba memberi amaran kepada MCA supaya tidak mencampuri urussan umat Islam, sekiranya tidak mahu menerima pada jika terus berdegil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *