Siswa anti-1MDB diheret ke Jawatankuasa Disiplin UM.

12/01/2017 – Aktivis-aktivis mahasiswa yang mengangkat plakad ‘anti-1MDB’ dalam sesi perbincangan bersama bos syarikat pelaburan 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), Arul Kanda Kandasamy pada 11 Oktober tahun lalu, hari ini pihak Universiti Malaya (UM) telah mengheret kesemua mereka ke jawatankuasa disiplin.

Mereka yang terlibat adalah Timbalan Presiden Umany, Tan Jia You, Ketua Biro Publisiti, Chua Hun Ti dan Setiausaha Agung, Lau Li Yang. Tertuduh menghadapi kesalahan tidak berdisiplin, mengganggu ketenteraman awam dan menghasut atau terlibat dalam boikot terhadap program rasmi universiti.

Ketiga mereka menghadapi tuduhan serupa kecuali bekas presiden Umany Ho Chi Yang yang hanya dikecualikan dari tuduhan mengganggu ketenteraman awam. Jika didapati bersalah… Siswa-siswa tersebut bakal berdepan dengan hukuman denda sebanyak RM200 dan digantung atau dibuang dari pengajian.

Kesemua mereka akan mendengar semula kes tersebut pada 18 Januari, iaitu pada hari Rabu akan datang. Inilah akibat yang terpaksa mereka hadapi jika terlalu taksub mahu menentang tetapi langsung tidak tahu hujung pangkalnya. Jangan kerana terlalu mahu mempertahankan orang lain, akhirnya permainan mereka termakan diri sendiri.

Terdahulu, pada tarikh 11 Oktober, empat mahasiswa melakukan protes dengan mengangkat plakad yang mendesak supaya Arul Kanda memperjelaskan mengenai dakwaan skandal 1MDB. Bukan itu sahaja, mereka turut menuduh syarikat tersebut memutar belit fakta dan mendesak agar memulangkan semula ‘wang rakyat’.

Dalam program yang diadakan tersebut, Arul Kanda memainkan peranan bagi memperjelaskan dakwaan yang dikaitkan dengan syarikat yang diilhamkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.-TiraGomez/UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *