Afif Calon Yang Paling Layak Ganti Zairil Sebagai Presiden FAP

20/2/2017 – Susulan dari kekalahan demi kekalahan yang dialami pasukan bola sepak Pulau Pinang di setiap perlawanan mereka di Liga Super Malaysia, wakil dari parti Gerakan telah menggesa pengurus pasukan dan Presiden Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang (FAP), Zairil Khir Johari untuk mengambil kira dan memperbaiki prestasi buruk yang sedang melanda pasukan bola sepak Pulau Pinang..

Jurucakap Gerakan Pulau Pinang, Ooi Zhi Yi menegaskan bahawa Zairil harus memberikan penyelesaian yang baik tentang bagaimana untuk memperbaiki prestasi pasukan.

Ini kerana katanya, prestasi buruk Pulau Pinang mencerminkan ketidakupayaan kerajaan negeri.

“Prestasi buruk pasukan Pulau Pinang mencerminkan ketidakupayaan kerajaan negeri dan Zairil dalam mengendalikan perkara itu.

“Kami tahu bahawa kerajaan negeri telah menyumbang RM8 juta kepada FAP untuk perbelanjaan mereka bagi tahun 2017.

“Jadi apa rancangan Zairil dalam musim 2017 ini? Apakah tujuan dan matlamat mereka? Bagaimana mereka merancang untuk menjauhkan diri dari zon penyingkiran jika pasukan Pulau Pinang terus coretan yang kalah?,” soal Ooi.

Ooi menyifatkan Zairil mengulangi kebimbangan peminat bola sepak Pulau Pinang yang ingin mengetahui apa yang FAP lakukan untuk menangani keadaan.

“Pada masa kini dalam bola sepak, peminat juga merupakan sebahagian daripada pasukan bola sepak.

“Mereka mempunyai hak untuk mengetahui apakah rancangan, matlamat dan gol untuk pasukan bola sepak.”

Sebelum ini, kira-kira 200 penyokong tegar Pulau Pinang telah mengadakan demonstrasi di luar perkarangan Penang Institut, tempat EGM itu berlangsung, bagi mendesak Zairil agar meletak jawatan berikutan tiga kekalahan berturut-turut pasukan Pulau Pinang.

Penyokong Pulau Pinang mendesak Zairil meletak jawatan kerana tidak berpuas hati dengan prestasi pasukan Pulau Pinang di awal musim ini.

Zairil yang juga Ahli Parlimen Bukit Bendera telah dilantik sebagai pengurus pasukan pada November 2016 dan kemudian menjadi presiden FAP awal tahun ini, apabila bekas presiden FAP Datuk Nazir Ariff Munshi Ariff meletak jawatan pada Januari lalu.

Sehubungan itu, terdapat juga ura-ura bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng akan menggantikan tempat Zairil dengan Exco PKR, iaitu Dr Afif Bahardin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *