Ahli Propaganda Pakatan akan terus serang 1MDB

Oleh Lim Sian See

Sejak beberapa bulan lepas, PakaTun – terutamanya Cap Bunga yang diketuai oleh blogger yang kerap memadam kembali postingnya, OutSyed – telah menyebarkan banyak khabar angin mengenai timbang tara IPIC-1MDB.

Pada mulanya mereka berkata bahawa China akan membayar IPIC dan mengakhirkan timbang tara itu.

Kemudian, mereka mengatakan bahawa timbang tara itu telah selesai, bahawa 1MDB telah kalah dan TV3 enggan melaporkan “kekalahan” ini.

Semua ini adalah pembohongan oleh pakar pemfitnah kerap dari PakaTun itu dan rakan-rakan mereka dalam media antarabangsa tertentu dan NGO – yang kebanyakannya berkaitan dengan Soros.

Semalam, Reuters melaporkan bahawa rundingan itu menemui jalan buntu dan kedua-dua IPIC dan 1MDB akan menggunakan timbang tara yang akan mengambil masa 15 hingga 18 bulan untuk mencapai keputusan,

http://www.reuters.com/article/us-malaysia-1mdb-ipic-idUSKBN15U22V

Mereka juga melaporkan bahawa pada bulan Disember, IPIC mencadangkan bahawa 1MDB membayar bayaran asalnya sebanyak AS$ 1.2 bilion untuk membantu mencapai penyelesaian muktamad tetapi Kerajaan Malaysia menolak perkara ini.

Di tengah-tengah pertikaian itu merupakan satu perselisihan mengenai jumlah wang yang 1MDB bayar kepada IPIC, kata sumber. 1MDB menegaskan bahawa ia membayar $3,5 bilion kepada anak syarikat IPIC, Aabar Investments.

Manakala IPIC menafikan menerima wang ini kerana wang ini telah dibayar kepada syarikat yang berdaftar di bawah British Virgin Islands dengan nama yang sama walaupun kedua-dua pengarah firma itu adalah pegawai mereka yang diberi kuasa.

Kerajaan Malaysia dan 1MDB layak dipuji kerana kekal teguh dan tidak mengambil jalan mudah untuk menyelesaikannya. Mereka tegas dalam kepercayaan mereka bahawa sebarang penipuan adalah oleh IPIC dan bukannya 1MDB dan bahawa mana-mana wang yang hilang bukan lagi wang mereka tetapi milik pihak ke-3 yang diberi kuasa yang kini berhutang dengan 1MDB.

Di bawah tekanan politik yang berat, ia akan menjadi begitu mudah untuk kerajaan dan 1MDB untuk hanya membayar sahaja wang itu dan menyelesaikannya – tetapi ia tidak.

Walau bagaimanapun, PakaTun dan ahli propaganda mereka akan terus menyebarkan khabar angin mengenai 1MDB – khususnya mengenai timbang tara IPIC-1MDB. Mereka tidak akan berhenti dan tidak akan memohon maaf selepas banyak kali telah terbukti salah.

Sediakan diri anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *