DS Rosmah nasihat ibubapa agar pantau aktiviti malam anak-anak.

20/02/2017: Isteri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Datin Seri Rosmah Mansor menasihati para ibu bapa agar sentiasa mengawasi gerak-geri serta kegiatan anak-anak mereka terutama sekali pada waktu malam.

Tambah Rosmah lagi, ibu bapa juga perlu menghalang mereka daripada melakukan aktiviti sehingga lewat tengah malam…. Ini bertujuan bagi mengelakkan daripada berlakunya sebarang kejadian yang tidak diingini dan kemalangan maut seperti yang berlaku terhadap remaja berbasikal di Johor pada Sabtu lalu.

Sementara itu, beliau turut menzahirkan perasaan sedih terhadap ahli keluarga mangsa. Sepatutnya ib bapa perlu lebih peka dan memberi perhatian sepenuhnya kepada anak-anak remaja mereka… Pantau apa aktiviti yang mereka lakukan dan tetapkan masa pukul berapa seharusnya balik.

Mengambil kata-kata Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar “biar dia menangis, jangan kita menangis”. Rosmah bersetuju dengan Sultan Johor dan berpandangan tidak seharusnya membiarkan anak-anak merayau tengah malam sampai 3 pagi.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan seminar “Jenayah Seksual Kanak-kanak: Hentikan” yang berlangsung di Kompleks Seri Perdana, hari ini.

Ujarnya lagi, walaupun anak-anak sudah berumur 16 tahun… Akan tetapi ibu bapa tidak seharusnya lalai dalam memantau pergerakan mereka. Cari anak-anak anda walaupun mereka sudah besar.

Terdahulu, lapan remaja berbasikal maut dirempuh sebuah kereta di Jalan Lingkaran Dalam, manakala 8 lagi cedera dalam nahas jam 3 pagi Sabtu lalu.

Menurut laporan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, ACP Sulaiman Salleh, sekumpulan 20 hingga 30 remaja berbasikal dipercayai menghalang Jalan Lingkaran Dalam dan tidak sempat dielak oleh kereta yang dipandu seorang wanita berusia 22 tahun dari arah Taman Pelangi .-TiraGomez/UtaraNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *