Guan Eng semakin ‘langsi’ bila tak mahu layan pertanyaan rakyat marhaen.

– Oleh Lim Sian See

Tokong ini semakin ‘langsi’ (angkuh). Jika satu hari dia menjadi Menteri atau Perdana Menteri, hanya kepada siapa saja yang akan dia beri respon?

“Saya adalah Perdana Menteri dan saya hanya respon terhadap Perdana Menteri lain atau mereka yang menyandang jawatan sama seperti itu, tidak kepada orang lain”. Begitu?

Saya tidak fikir saya pernah mendengar sesiapa dari BN – sama ada Menteri sekarang atau yang lalu – pernah berkata seperti apa yang hanya Tokong lakukan. Dan ia bukan kali pertama.

ADUN DAP Kritik Sikap Kerajaan DAP Pulau Pinang Tangani Isu Banjir
Naib Pengerusi Gerakan Pulau Pinang Oh Tong Keong turut mengingatkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bahawa dia berasal dari Pulau Pinang dan bahawa dia mempunyai hak untuk membangkitkan isu-isu bagi pihak semua rakyat Pulau Pinang.

“Dia mendakwa menyayangi Pulau Pinang, tetapi bagaimana dia boleh sayangkan Pulau Pinang apabila dia enggan untuk memberikan jawapan kepada soalan-soalan saya yang meminta kerajaan negeri untuk menyelesaikan isu-isu Pulau Pinang terlebih dahulu sebelum mendakwa mereka sayangkan Pulau Pinang,” katanya.

Beliau mengulas keengganan Lim Guan Eng untuk menjawab kenyataan beliau dua hari lepas. Lim Guan Eng berkata, beliau hanya akan memberi respon kepada menteri atau mereka yang menyandang jawatan setaraf itu, bukan kepada “rakyat marhaen”.

“Siapa dia? Mengapa saya perlu menjawab dia? Jika saya memberi respon kepadanya, saya mungkin perlu memberi respon kepada orang-orang lain juga pada masa akan datang,” kata Lim Guan Eng.

Oh Tong Keong berkata ini bermakna Ketua Menteri tidak mengambil berat tentang isu-isu rakyat, tetapi hanya mengambil berat tentang isu-isu yang dibangkitkan oleh menteri.

“DAP pernah mendakwa mereka mendengar suara rakyat, saya salah seorang daripada rakyat biasa Pulau Pinang tetapi dia tidak mahu mendengar saya, jadi ini bermakna mereka tidak akan mendengar suara orang awam sama sekali,” dakwa beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *