Muhyiddin Bukanlah Begitu Baik Di Johor Ketika Beliau Menjadi MB

Oleh Lim Sian See

Amanah Saham Johor (ASJ) dilancarkan pada Mei 1992 oleh Menter Besar ketika itu, Muhyiddin Yassin dengan harga tawaran RM1 seunit dan telah berada dalam aliran menurun sejak beberapa tahun sehingga ia mencapai serendah 19 sen seunit. ASJ adalah untuk bumiputra sahaja dan 125,000 orang telah melanggannya.

Dana Johor telah diperkenalkan pada Februari 1995 juga dilancarkan oleh MB Muhyiddin, juga dengan harga tawaran RM1 seunit dan selama ini, ia turun kepada 14 sen seunit.

Hasil daripada dana-dana ini, Kerajaan Negeri Johor kemudian masuk ke dalam mod perniagaan untuk membangunkan pelbagai projek – menggunakan dana saham, dana negara dan pinjaman bank.

Sesetengah daripada perkembangan ini menimbulkan kegelisahan di kalangan rakyat Johor.

Sebagai contoh, kira-kira 26,000 ekar tanah Rezab Melayu dari Tanjung Langsat ke Tanjung Piai telah dibeli daripada orang Melayu untuk pembangunan bandar baru. Terdapat dakwaan bahawa beratus-ratus rumah kampung tradisional Melayu telah dibeli secara paksa di bawah harga nilai pasaran. Status tanah Rezab Melayu kemudiannya dibatalkan.

Projek ini telah dibangunkan bersama dengan kumpulan UEM yang dimiliki oleh proksi Halim Saad, Kuok Brothers dan dana Johor.

Muhyiddin tidak lagi menjadi MB pada pertengahan tahun 1995 tetapi dalam tempoh kurang daripada satu tahun, kesan daripada tindakan beliau telah mula dilihat kerana dana dan pelaburan mula gagal.

Dengan kegagalan banyak projek-projek kerajaan negeri Johor kerana pengurusan yang teruk dan juga bermulanya krisis ekonomi 1997 (terima kasih kepada Mahathir dan Anwar), kedua-dua dana telah menyebabkan kerugian besar kepada pelabur sehinggakan kerajaan negeri terpaksa menyelamatkan mereka.

Pelbagai badan-badan kerajaan di bawah kerajaan negeri juga akhirnya banyak berhutang dan tidak mampu membayar.

Ini adalah salah satu sebab mengapa hartawan Johor Lim Kang Hoo memiliki begitu banyak tanah di Johor.

Pada tahun 1997, Lim mengambil alih RM200 juta hutang agensi pelaburan negeri yang bermasalah Kumpulan Prasarana Johor (KPRJ) sebagai balasan kepada kira-kira 4,000 ekar tanah negeri dan juga hak-hak penambakan dengan kos adil.

Didesak oleh Kerajaan Johor untuk membeli dana “yang pasti” itu, banyak pelabur ASJ dan Dana Johor adalah orang-orang miskin yang telah meminjam untuk membeli unit-unit dan ramai kerugian wang yang banyak yang akhirnya dibebani dengan hutang.

Untuk mendengar Muhyiddin kini mendakwa dalam surat pembohongan beliau kepada Tuanku Johor bahawa beliau melakukan dengan baik dari segi ekonomi semasa beliau memegang jawatan adalah benar-benar melucukan.

Dan kita belum pun lagi bercerita tentang perjanjian tanah Stamford Holdings di mana ancaman beliau untuk membeli tanah secara paksa dengan harga yang murah bagi pihak berkepentingan peribadi telah diketahui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *