Siapakah pemimpin PAS yang terima RM 90juta dari UMNO?

13/2/2017– Bekas Bendahari PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman mempersoalkan kenyataan Adun PAN Salor, Datuk Husam Musa berkenaan dakwaan wang RM90 juta disumbang Umno kepada PAS.

Selain itu, beliau turut menganggap Adun Salor tersebut sengaja mahu memburukkan parti itu.

Sehubungan itu juga, Abdul Halim berharap PAS mengambil tindakan menyaman Adun Salor tersebut.

Ini kerana katanya menyaman Penasihat PAN Kelantan berkaitan dakwaan wang RM90 juta disumbang Umno kepada PAS perlu dilakukan bagi membersihkan segala dakwaan dibuat.

“Presiden PAS sudah lama menafikan mengenai dakwaan dana itu. Sekarang apa tujuan Adun Salor menuduh PAS, selain berniat memburukkan parti itu,” katanya.

Dalam pada itu, pemimpin PAN itu dalam dakwaan terbaru mendakwa mempunyai bukti kukuh PAS menerima dana RM90 juta yang disalurkan melalui akaun Affin Bank.

Sementara itu, berikutan dakwaan fitnah tersebut PAS merancang mengambil tindakan mahkamah ke atas Adun PAN terbabit.

Jumaat lepas, Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menegaskan bahawa parti itu akan mengambil tindakan undang-undang ke atas Husam kerana berniat jahat memfitnah PAS menerima dana RM90 juta.

Manakala Ketua Pemuda PAS Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari pula mencabar Husam mendedah nama penerima wang tersebut.

Ahmad Fadhli berkata, menyatakan secara umum kononnya ada pemimpin PAS terima wang RM90 juta satu kenyataan ‘playsafe’ kerana tidak diketahui siapakah individu itu.

“Mungkin juga individu itu dipecat kerana membuat onar, atau mungkin sahaja yang telah membawa lari kerusi dimenangi,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *