3 Carta Ini Adalah Tidak Sama Walaupun Trend Kelihatan Sama

Oleh Lim Sian See

Kebanyakan orang tidak percayakan saya apabila saya berkata bahawa Ringgit telah mengukuhkan agak kuat berbanding Euro dan Pound UK sejak 2009.

Mereka menyalahkan PM Najib selama 3 tahun yang lalu kerana Ringgit yang semakin lemah dan berkata ini adalah bukti Malaysia akan bankrap.

Tetapi apabila saya mengatakan bahawa antara tahun 2009 hingga 2013, Ringgit mengukuh 30% berbanding USD dan pengkritik masih mengatakan bahawa Malaysia akan bankrap pada PRU13, mereka terdiam dan tidak tahu bagaimana untuk menjawab.

Jika menggunakan hujah yang sama dari pengkritik, maka ia mesti kerana semua 22 negara Euro – termasuklah Jerman dan Perancis – dan juga UK mempunyai kerajaan yang lebih teruk daripada Malaysia?

Apabila saya bertanya kepada mereka tentang ini, pengkritik terdiam lagi.

Saya masih ingat bahawa semasa tahun 2009 sehingga 2013 apabila mata wang kita telah meningkat, terdapat aduan daripada pengeluar dan pengeksport kita bahawa ringgit yang kukuh membunuh perniagaan mereka. Sekarang mereka tersenyum dan berdiam diri.

Nilai mata wang naik dan turun. Tidak syak lagi bahawa Ringgit akan meningkat lagi pada masa akan datang dan pengeluar dan pengeksport sekali lagi akan keluar untuk membuat kenyataan umum yang Ringgit yang kukuh akan membunuh perniagaan mereka.

Rakyat secara umumnya mempunyai ingatan jangka pendek dan tidak melihat gambaran yang lebih besar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *