Aramco tidak membeli Petronas seperti yang diperkatakan.

Oleh Lim Sian See

Apa yang Aramco beli untuk AS$7 bilion (RM31 bilion) adalah 50% dalam projek-projek penapisan dan petrokimia RAPID sahaja – yang mana hanyalah sebahagian daripada projek Kompleks Bersepadu Pengeran yang besar yang dianggarkan akan berjumlah USD27 bilion.

Projek-projek yang Aramco melabur dalam masih belum lagi selesai tetapi dianggarkan akan siap pada tahun 2019.

Di bawah kerjasama itu, Saudi Aramco akan membekalkan sehingga 70% daripada keperluan bahan mentah penapisan RAPID, manakala gas asli, kuasa dan utiliti lain akan dibekalkan oleh Petronas.

Perlaburan seperti itu bukanlah sesuatu yang unik bagi Aramco kerana mereka telah melakukan pelaburan yang sama di kilang penapisan di seluruh dunia supaya mereka boleh membekalkan minyak mentah mereka ke kilang penapisan itu.

Petronas juga mendapat manfaat daripada jaminan bekalan minyak mentah ini kerana Malaysia bukanlah pengeluar minyak mentah yang besar.

Projek Pengerang mempunyai banyak kelebihan berbanding negara jiran terdekat kami ke selatan – terutama dari segi tanah dan kapasiti.

Walaupun Singapura yang mendapat permulaannya dengan kemudahan minyak yang ditinggalkan oleh pelaburan besar-besaran dalam pangkalan Tentera Laut British sebelum mereka pergi, ianya tidak boleh dimaafkan mengapa kita membenarkan Singapura untuk menjadi hab perdagangan dan pemprosesan minyak Asia untuk berdekad lamanya sehingga ke hari ini – walaupun pada hakikatnya kita menghasilkan minyak dan gas kita sendiri sementara mereka tidak.

Singapura digelar sebagai “hab minyak yang tidak boleh ditandingi di Asia”, dengan industri minyak di negara itu bertanggungjawab untuk 5% daripada KDNK atau kira-kira RM60 bilion setiap tahun.

Ini juga membolehkan Singapura untuk menarik masuk industri petro-kimia dan industri yang berkaitan dan juga pengeluar untuk berpangkalan di situ.

Mengambil alih mahkota minyak Singapura sepatutnya menjadi keutamaan nombor satu Malaysia dan bukannya membina projek-projek mega seperti jambatan bengkok atau Sepang dan lain-lain, disebabkan oleh jumlah yang besar dalam hasil, keuntungan, pekerjaan dan susulan kepada industri yang berikutannya.

Dengan RAPID, ini semua akan berubah tidak lama lagi.

Dalam beberapa dekad Malaysia tidak lama lagi akan menjadi pengeksport bersih produk minyak bertapis dan bukannya pengimport bersih dengan membenarkan negara lain mendapat keuntungan daripada perbelanjaan kita.

Menapis sebenarnya adalah lebih menguntungkan apabila harga minyak adalah rendah. Sementara itu terdapat perniagaan yang lebih besar untuk penyimpanan minyak semasa harga minyak yang rendah dan lambakan bekalan.

Ini membolehkan negara kita dan Petronas untuk menjadi lebih seimbang dan lebih berdaya tahan terhadap turun naik harga minyak.

Satu lagi kesilapan lampau yang telah diselesaikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *