China bangga pamer Jet Pejuang terkini untuk saingi AS.

BEIJING – China telah menggunakan jet pejuang senyap pertamanya untuk perkhidmatan tenteranya, lapor media kerajaan hari ini, dalam peristiwa penting yang memperlihatkan kemodenan pasukan bersenjata negara itu.

Pantas, senyap dan bersenjatakan peluru berpandu jarak jauh, J-20 merupakan kemajuan dalam kemampuan China untuk meramalkan kuasa di Asia dan berpotensi bersaing dengan AS.

Jet pejuang senyap generasi ke lima telah membuat kemunculan pertamanya di Pameran Udara Zhuhai di selatan China pada November lalu.

Dalam siaran berita pada saluran hal ehwal pertanian dan ketenteraan CCTV penyiar kerajaan, seorang juruhebah berkata dalam kenyataan ringkas bahawa J-20 telah ‘memasuki’ perkhidmatan dalam angkatan udara negara.

Laporan itu secara meluas juga disiarkan oleh saluran keluar media China, yang menambah gambar jet pejuang itu.

J-20 dibina oleh syarikat aeroangkasa kerajaan China AVIC, yang juga sedang mengusahakan jet pejuang senyap kedua generasi kelima yang mengelak radar yang dipanggil FC-31, sebelumnya dikenali sebagai J-31.

Ia dianggap sebagai jawapan kepada F-35 AS, salah sebuah kapal terbang perang paling canggih dari segi teknikal.

Siaran televisyen juga mengatakan China telah menggunakan pesawat udara pengangkut Y-20 yang baru yang boleh memindahkan muatan berat dan melakukan pengangkutan di udara dalam membantu operasi tentera.

Baru-baru ini China juga telah menghantar pengangkut pesawat udara pertamanya, kapal Ukraine yang dibaikpulih bagi pelayaran sulung ke Pasifik.

Beijing sedang berusaha memodenkan dan menaikkan taraf ketenteraannya untuk melindungi sempadannya dan meramalkan kuasa di rantau-rantau seperti Laut China Selatan laluan air strategik yang kaya dengan sumbernya yang mana ia telah bertikai dengan beberapa jirannya. – AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *