Dua Pelaburan Baru Di Malaysia Buktikan Yang Negara Tidak Akan Bankrap

Oleh Lim Sian See

Satu kisah dua pelaburan baru ke dalam masa depan Malaysia yang dilaporkan dalam berita semalam.

Pertama adalah pelaburan RM500 juta oleh Coca-Cola untuk mengembangkan kilangnya di Bandar Enstek, Negeri Sembilan.

Ini berfungsi sebagai hab pengeluaran halal untuk pasaran Malaysia, Singapura dan Brunei, menghasilkan minuman di bawah jenama Coca-Cola, Fanta, Sprite, A & W, Schweppes, Glaceau, Heaven and Earth, Minute Maid Pulpy dan Dasani.

Ini akan mewujudkan 1,000 pekerjaan langsung baru dan 10,000 pekerjaan tidak langsung di sepanjang rantaian bekalan.

Coca-Cola berkata pelaburan tambahan dengan syarikat itu merupakan satu petunjuk keyakinan dan unjuran terhadap ekonomi Malaysia.

Maksudnya Coke percaya Malaysia tidak akan bankrap atau negara yang gagal.

Pelaburan kedua di Kedah adalah jauh lebih menarik.

Mengambil kesempatan daripada lokasi Kedah untuk melalui laut Andaman untuk sampai ke Lautan Hindi, projek RM3 bilion Terminal Perikanan Bersepadu Kedah (KIFT) di sini akan memacu industri perikanan ke hadapan dan menjadikan Kedah sebagai pusat antarabangsa dalam 10 tahun.

KIFT merupakan usaha sama antara Kerajaan Kedah dan syarikat China untuk membina pelbagai kemudahan untuk pendaratan dan pemprosesan ikan tuna.

Dibiayai sepenuhnya oleh syarikat swasta, terminal itu akan menjadi pangkalan untuk bot nelayan tuna yang beroperasi di Lautan Hindi.

“Kerajaan negeri amat komited untuk merealisasikan projek ini yang boleh memberikan 3,000 peluang pekerjaan dan mencapai 10,000 selepas 10 tahun pelaksanaannya.”

Beliau berkata projek itu juga akan memberi manfaat kepada nelayan tempatan melalui kewujudan terminal pendaratan ikan domestik supaya aktiviti memancing mereka tidak akan terjejas, dan dengan mewujudkan industri hiliran yang akan memberi manfaat kepada penduduk tempatan.

KIFT juga akan menaik taraf teknologi dan kaedah penangkapan ikan tradisional yang digunakan oleh nelayan tempatan untuk menjadi lebih produktif.

Antara kemudahan KIFT adalah taman industri makanan laut, bilik sejuk dan pusat lelongan tuna, seperti yang terdapat di Pasar Tsukiji yang terkenal di Tokyo.

Kini kita mempunyai kemudahan dan teknologi untuk membolehkan kita untuk menangkap ikan di perairan antarabangsa di Lautan Hindi untuk mendapatkan Tuna – sama seperti apa yang telah dilakukan selama beberapa dekad oleh Jepun.

Mereka meramalkan bahawa pendaratan tuna yang pertama akan berlaku pada tahun ini!

Malaysia kini akan mempunyai Tuna segar yang akan meningkatkan lagi bekalan makanan kita, mewujudkan lebih banyak pekerjaan dan mewujudkan ekonomi yang tidak pernah wujud sebelum ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *