Generasi Muda Perlu Disiplinkan Diri Dengan Menyertai Seni Mempertahankan Diri

PARIT BUNTAR – Generasi muda perlu menyertai aktiviti seni mempertahankan diri dalam usaha membentuk disiplin diri selain dapat mengelak daripada terlibat gejala sosial tidak sihat.

Penasihat Kelab Muay Thai Kerian, Mua’ammar Ghadafi Jamal Jamaludin berkata, selain itu ia juga mampu memberikan gaya hidup sihat serta memberi impak besar dalam seni bela diri.

Katanya, seni mempertahankan diri seperti silat dan muay thai merupakan disiplin ilmu yang wajar dipelajari oleh generasi muda supaya ia tidak hilang ditelan zaman.

“Kita mahu generasi muda melibatkan diri dalam seni bela diri untuk membantu mereka menghayati pelbagai ilmu yang berfaedah serta mencegah mereka daripada gejala sosial yang tidak sihat seperti dadah,” katanya kepada Bernama selepas program Fight Night Challenge (Muay Thai) di sini, malam tadi.

Ketua Pemuda Umno Bahagian Parit Buntar itu berkata, setiap seni bela diri mempunyai kepakaran yang tersendiri dan sewajarnya perlu dipelajari kerana ia merupakan seni warisan bangsa yang harus dipertahankan.

Program Fight Night Challenge (Muay Thai) berlangsung selama dua hari bermula Jumaat lepas di Dewan Taman Kerian dan disertai 32 peserta dari seluruh negara dan Thailand. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *