Mahathir Terbukti Tidak Mempunyai Rasa Malu

Oleh Lim Sian See

Saya selalu ketawa apabila Mahathir dan orangnya mengatakan bahawa Najib mengubah Peguam Negara untuk menghentikan surat pendakwaan terhadapnya.

Pertamanya, mengapa Najib diberikan surat pendakwaan apabila belum lagi disoal walaupun sekali ketika itu?

Kedua, ia mungkin bahawa terdapat konspirasi atau komplot – seperti yang Muhyiddin kemudiannya mengakui.

Ketiga, Peguam Negara yang diganti tidak pernah berkata beliau telah digantikan secara tidak adil dan beliau sendiri tidak pernah merungut mengenainya. Hanya PakaTun yang merungut bagi pihaknya.

Akhir sekali, Mahathir tidak mempunyai rasa malu.

Pada tahun 1988, mahkamah hampir mengisytiharkan bahawa pilihan raya UMNO yang Mahathir menang tipis kerana cawangan hantu adalah tidak sah dan perlu diadakan sekali lagi tanpa cawangan hantu itu – yang bermaksud Mahathir mungkin akan kalah,

Apa yang Mahathir lakukan?

Mahathir menggantikan Ketua Hakim dan semua hakim-hakim mahkamah tertinggi di Malaysia dengan memberi alasan bahawa Ketua Hakim Negara telah merungut mengenai pengubahsuaian oleh Agong yang terlalu bising – hanya supaya beliau boleh kekal Presiden UMNO dan Perdana Menteri.

Perbuatan amat mementingkan diri beliau itu telah memusnahkan reputasi badan kehakiman selama-lamanya dan Mahathir masih terus bercakap karut mengenai Najib menggantikan Peguam Negara?

Adakah Mahathir tidak ada rasa malu atau mempunyai apa-apa rasa hipokrasi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *