Malaysia Tidak Pernah Mengeksport Senjata Ke Korea Utara

Oleh Lim Sian See

Saya percaya orang seperti Parti Amanah dan Mariam Mokhtar mempunyai isu-isu pemahaman yang serius apabila membaca artikel berita – atau lebih mungkin lagi, mereka suka memutarbelitnya.

Malaysia tidak pernah mengeksport sebarang senjata ke Korea Utara atau secara sengaja melanggar sebarang sekatan perdagangan.

Mahathir Mohamad menerima Korea Utara semasa beliau menjadi Perdana Menteri, dalam usaha untuk menolak Amerika Syarikat.

Beliau membenarkan Korea Utara untuk menubuhkan kedutaan di sini pada tahun 2002 dan Malaysia juga menubuhkan kedutaan kita di Pyongyang.

Syarikat International Global Services yang dilaporkan Reuters sebagai telah “mengeksport” senjata telah ditubuhkan pada tahun 2005.

http://uk.reuters.com/article/uk-northkorea-malaysia-arms-insight-idUKKBN1650YG

Mustapha Yaakub merupakan pengarah di International Global System dan International Golden Services, syarikat-syarikat yang ditubuhkan pada tahun 2005. Ia adalah amalan biasa bagi syarikat-syarikat asing untuk juga menggunakan khidmat tempatan untuk menjadi pengarah.

Tiada yang menyalahi undang-undang tentang itu ketika itu kerana tidak ada sebarang bentuk sekatan.

Resolusi PBB 1874 hanya dilaksanakan pada tahun 2009 yang meliputi sekatan senjata terhadap Korea Utara untuk merangkumkan peralatan ketenteraan dan semua “kelengkapan yang berkaitan”.

Beliau aktif dalam hubungan antarabangsa pada 1990-an semasa pemerintahan Mahathir dan kini beliau ialah Setiausaha Agung Persatuan Veteran UMNO.

Produk-produk yang diketahui dijual syarikat ini hanyalah radio medan perang dan aksesori – bukannya senjata.

Dan, satu-satunya yang menyebut tentang radio yang dirampas dalam laporan Reuters itu adalah untuk penghantaran DARI Korea Utara melalui China menuju ke Eritrea – bukan penghantaran KE Korea Utara.

Apa-apa pun, sejak bilakah Malaysia menjadi pengilang atau pengeksport besar senjata?

Kelapa sawit dan kereta Proton, kami ada. Bukan senjata.

Sejak sekatan itu dikuatkuasakan dan beliau telah sedar bahawa radio juga di bawah sekatan, Mustapha telah menarik diri daripada syarikat itu dan menutupnya.

Satu lagi syarikat, Glocom bagaimanapun dikendalikan oleh cawangan Pyongyang bagi sebuah syarikat yang berpangkalan di Singapura yang dikenali sebagai Pan Systems.

Oleh itu, sebarang tuduhan bahawa Malaysia mengeksport senjata ke Korea Utara adalah salah.

Begitu juga Malaysia atau mana-mana rakyat Malaysia – sama ada UMNO atau tidak – yang pernah dituduh melanggar sekatan itu.

Lain kali, sila baca dan fahami dengan betul sebelum menuduh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *