PAN ramal Khaled Nordin bakal “disingkirkan” selepas PRU14

Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub menjangkakan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin tidak lagi kekal sebagai Menteri Besar Johor jika BN terus menguasai negeri itu selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Beliau berkata, bibit-bibit kepada kemungkinan itu telah berlaku serta beberapa orang perlu dikambing hitamkan dalam masa terdekat bagi menunjukkan imej bersih.

“Pembersihan akan berlaku. Khaled Nordin tidak akan jadi MB (Menteri Besar). Moral dia telah jatuh. Kalau (BN) menang lagi, Najib akan lantik MB dan kabinet baru yang diyakini pro kepada dia.

“Khaled Nordin cuba lari dari pelan rancangan rompakan yang besar. Dia cuba buat Team Johor kemudian melakukan satu rompakan di Johor. Team Johor itu kumpulan perompak sebenarnya,” ujarnya dalam dialog ‘Live Bongkar’ bertajuk ‘Rasuah: Najib lawan Khaled?’ malam tadi.

Khaled yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permas mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Johor pada 14 Mei 2013 menggantikan Datuk Abdul Ghani Othman yang memegang jawatan itu selama 18 tahun sejak tahun 1995.

Salahuddin berpendapat hasil rompakan berkenaan diagihkan antara satu sama lain seperti pernah Seniman Negara, P. Ramlee gambarkan dalam filem ‘Nujum Pak Belalang’ yang diterbitkan pada 1959 dengan ejaan, ‘Nujum Pa’ Blalang’.

“Perompak-perompak ini nanti akan agihkan antara satu sama lain seperti babak filem P.Ramlee. Politik P. Ramlee masih relevan dengan politik Umno dengan memangggil Umno sebagai sarkas,” jelasnya.

Mengulas skandal raksasa 1Malaysia Development Berhad (1MDB), beliau tidak menolak kemungkinan adanya campur tangan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak di sebalik penamatan perkhidmatan Tan Sri Abdul Gani Patail sebagai Peguam Negara dan arahan perpindahan ke atas beberapa pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 2015.

Turut mengundang kontroversi pada tahun itu apabila bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas (SB), Datuk Abdul Hamid Bador diarah bertukar ke Jabatan Perdana Menteri ketika siasatan 1MDB hangat diperkatakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *