Parti Mat Sabu Berjuang Kerana Dendam, Bukan Demi Rakyat

07/03/2017 – Setiausaha Badan Perhubungan PAS negeri, Datuk Che Abdullah Mat Nawi menyifatkan kesungguhan Parti Amanah Negara (PAN) yang mahu merampas Kelantan dilihat lebih berpangkal kepada dendam selepas kecewa tidak mendapat tempat pada Muktamar PAS 2015.

Ini kerana kata beliau, sehingga sekarang tidak nampak perjuangan parti yang diterajui Mohamad Sabu atau dikenali sebagai Mat Sabu itu berpaksi kepada dasar parti yang sebenar.

Sebaliknya, Che Abdullah menyifatkan PAN dilihat lebih bersifat emotif dan dendam selepas pada pemilihan muktamar 2015.

Che Abdullah yang juga anggota Exco kerajaan negeri berkata kalau dilihat berdasarkan gerak kerja, PAN bersungguh-sungguh mahu bertembung di Kelantan.

“Apabila berputik dendam, orang hendak nasihat pun payah. Mereka enggan mendengar. Kalau berpangkal kepada pemikiran strategik, itu lain pula.

“Sepatutnya pakar strategi mereka boleh nasihatkan kesan pertandingan tiga penjuru akan memberi impak negatif.

“Dalam isu PAN saya lihat lebih berpangkal kepada dendam,” katanya.

Sebelum ini, Mat Sabu pernah menyatakan bahawa PAN sedia menggantikan PAS untuk mentadbir Kerajaan Kelantan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Menurut Mat Sabu, usaha itu dibuat kononnya bagi ‘menyelamatkan’ kerajaan Islam yang ditubuhkan Allahyarham Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *