Tahun 2016 Adalah Tahun Pecah Rekod Bagi Pelancongan Sabah

Oleh Lim Sian See

Saya tahu bahawa ramai rakyat Sabah berbangga untuk melihat papan tanda ini:

“Hilton Hotel Kota Kinabalu”.

Hilton Hotel Kota Kinabalu telah mula beroperasi sejak bulan lepas. Hari ini, ia telah dilancarkan secara rasmi oleh Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Ini merupakan satu lagi tanda bahawa Sabah kini berasa dalam peta antarabangsa.

Hanya Kuala Lumpur, Kuching dan Petaling Jaya sahaja yang mempunyai Hotel Hilton yang sempurna di Malaysia. Pulau Pinang tidak mempunyainya.

Yang lain adalah DoubleTree Hotels by Hilton – tidak sama dengan Hotel Hilton.

Beberapa tahun yang lalu, Kerajaan Sabah telah mengenal pasti pelancongan sebagai sektor keutamaan dan telah bekerja keras untuk mewujudkan tarikan baru, membuat jaringan hubungan baru, membina hotel dan resort dan mempromosikan Sabah di luar negara.

Hasilnya, tahun 2016 adalah tahun pecah rekod bagi Pelancongan Sabah.

Secara keseluruhan, terdapat peningkatan sebanyak 7.9% dalam pelancong berbanding tahun 2015 tetapi pelancong antarabangsa melonjak sebanyak 15.37% kepada 1,128,776 orang – melebihi 1 juta.

Walaupun Pulau Pinang belum secara rasmi menyiarkan statistik pelancongan 2016 mereka (aneh kerana mereka begitu malu), ia adalah mungkin bahawa Sabah telah mengatasi prestasi Pulau Pinang dari segi pelancong asing.

Pendapatan pelancongan melonjak 10% kepada RM7.25 bilion yang disalur secara langsung ke dalam ekonomi Sabah.

Tahun lepas, empat syarikat penerbangan memulakan penerbangan terus baru ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) iaitu dari Wuhan (AirAsia), Shenzhen dan Shanghai (Spring Airlines), Busan (Eastar Jet) dan Guangzhou (China Southern Airlines).

Terdapat juga rekod 210 penerbangan sewa khas membawa 25,627 penumpang dari China, Korea Selatan, Jepun dan Taiwan. Ini adalah peningkatan tiga kali ganda berbanding tahun 2015, iaitu hanya 76 penerbangan sewa khas.

Pelabuhan di ibu negeri dan juga Sandakan dan Tawau juga menerima penumpang kapal pelayaran daripada sejumlah 37 kapal pelayaran dan kapal-kapal tentera atau 33,039 penumpang antarabangsa dan anak kapal.

Terdapat 16 penerbangan antarabangsa terus ke KKIA oleh 13 syarikat penerbangan asing.

Memandangkan sektor pelancongan meledak, tahun ini akan ada penerbangan terus yang baru dari Fuzhou oleh Xiamen Airlines dan Taipei oleh Malindo Air juga selain daripada yang lain yang akan datang.

2017 juga akan menjadi tahun yang baik untuk Sabah.

SYABAS SABAH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *