Tony Pua Harus Bertaubat dari Menipu Rakyat

Oleh Lim Sian See

Pada bulan Januari, Tony Pua (DAP) berkata, Malaysia “bukan lagi sebuah kuasa eksport” dan pertumbuhan eksport kita tidak baik walaupun mata wang yang lebih lemah.

“Pertumbuhan pesat yang dijangka dalam aktiviti eksport dan perkilangan akibat daripada susut nilai ringgit yang berterusan itu tidak menjadi kenyataan. Sama ada tiada siapa yang mahu membeli lebih banyak produk Malaysia, walaupun mereka adalah jauh lebih murah, atau lebih masuk akal lagi, perniagaan dan pelabur tidak melabur dalam tambahan kapasiti pengeluaran di Malaysia kerana mereka telah hilang keyakinan terhadap negara ini.” kata Tony.

Beliau kemudian berkata: “Terdapat lagi berita buruk selepas laporan di atas, apabila Jabatan Perangkaan mendedahkan bulan lalu bahawa eksport kita masing-masing menurun 3.0% dan 8.6% bagi bulan September dan Oktober.”

Sejak Tony berkata sedemikian, eksport kita telah meningkat 7.8% pada bulan November, 10.7% pada bulan Disember dan dijangka bahawa ia akan meningkat lebih banyak pada ramalan pertumbuhan sebanyak 15.0% pada bulan Januari.

Eksport Malaysia mungkin berkembang selama bulan ketiga berturut-turut pada bulan Januari, dan pada kadar yang paling pantas dalam tempoh lebih setahun, menurut satu tinjauan Reuters. Ramalan median dari 10 ahli ekonomi adalah eksport pada bulan Januari untuk meningkat 15%.

Mungkin masa akan datang apabila Malaysia perlu rangsangan besar dalam eksport, kita boleh mendapatkan Tony Pua untuk memburukkan negara kita kerana ia seolah-olah berkesan.

Sama seperti semasa Tony Pua berkata pada tahun 2010 bahawa tiada siapa yang mahu melabur lagi kerana ekonomi Malaysia hanya akan terus hanyut jauh dari radar kedua-dua pelabur tempatan dan asing.

Sejak dari tahun 2010 dan seterusnya, Malaysia terus memecahkan rekod jumlah pelaburan bagi kedua-dua asing dan tempatan setiap tahun untuk 5 tahun selepas itu.

DAP – memburukkan Malaysia sejak tahun 1966 dan telah terbukti salah beratus kali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *