Usaha Untuk Mempromosikan Semula Langkawi Terbukti Telah Berjaya

Oleh Lim Sian See

Ini adalah pada tahun 2008. Langkawi dalam kesusahan dan Kerajaan perlu meningkatkan kembali angka dan mempromosikan semula dan memposisikan semula Langkawi.

Saya gembira bahawa hasil pelancongan berkembang – terutamanya pelancong antarabangsa – sejak itu telah membuktikan bahawa usaha telah berjaya.
—-
LANGKAWI: Pemain industri pelancongan tempatan pesimis tentang masa depan kerana kadar penginapan hotel terus turun hingga serendah 10%.

Kadar dalam banyak hotel menurun kepada 20% pada bulan lepas berbanding dengan 80% pada tempoh yang sama tahun lepas.

Hotel bertaraf tiga bintang dan ke bawah berprestasi paling teruk, terutamanya dengan perintah Kerajaan baru-baru ini untuk mengurangkan kos dengan membatalkan majlis-majlis di hotel.

ADUN Kuah Datuk Nawawi Ahmad berkata Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi baru-baru ini telah bersetuju untuk memberikan beberapa kelonggaran kepada Langkawi yang banyak bergantung kepada majlis-majlis kerajaan untuk mengekalkan perniagaan.

Beliau berkata 30,000 pekerjaan berisiko jika perintah itu tidak ditarik balik secara rasmi tidak lama lagi.

700 pemandu teksi dan pengusaha kereta sewa juga telah mula merasai kesannya.

“Jika keadaan ini berterusan, banyak kereta sewa mungkin ditarik oleh bank kerana pinjaman yang tidak dibayar balik,” katanya, sambil menambah terdapat 3,000 kereta sewa di pulau peranginan ini.

Pengerusi jawatankuasa tindakan hotel-hotel Langkawi Ismail Abdul Rahman berkata kadar penghunian beberapa hotel adalah serendah 10% pada bulan lepas.

“Hotel-hotel di Pantai Cenang berprestasi lebih baik sedikit dengan 30% kadar penghunian. Tetapi hotel di Kuah sangat teruk,” katanya.

Pengurus Besar Seaview Hotel Ooi Cheng Ping berkata beliau bimbang dengan nasib pekerja hotel yang bergantung kepada mata perkhidmatan untuk pendapatan yang lebih baik.

“Saya mungkin perlu mula membuang pekerja yang kurang mahir tidak lama lagi jika trend ini berterusan,” katanya.

Pengerusi Matta Kedah Pishol Ishak berkata ejen pelancongan berharap tambang feri tidak akan dinaikkan kerana itu hanya akan memburukkan lagi keadaan.

Naib Pengerusi (inbound and transport) A. Gunasagaran berkata Langkawi telah mula kehilangan kilaunya.

“Tidak ada kajian mendalam untuk mencari cara-cara untuk menarik lebih ramai pelancong. Kami mendengar banyak aduan, tetapi tiada siapa yang datang dengan penyelesaian yang praktikal,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *