Amerika berusaha keras untuk kenakan tindakan pada Pengasas Wikileaks

WASHINGTON – Penahanan pengasas WikiLeaks, Julian Assange kini menjadi keutamaan kepada Amerika Syarikat, kata Peguam Negara, Jeff Sessions kelmarin.

Beliau berkata demikian bagi mengesahkan laporan media sebelum ini bahawa pejabat Peguam Negara bersiap sedia mengenakan dakwaan terhadap Assange kerana membocorkan rahsia sensitif kerajaan.

“Kami akan meningkatkan usaha kami dan telah mengesan kesemua kebocoran maklumat itu,” kata Sessions pada sidang akhbar.

Ketua Jabatan Keadilan itu berkata, kebocoran rahsia sensitif kerajaan belum pernah berlaku sebelum ini.

“Ini satu perkara luar jangkaan saya. Kami memiliki golongan profesional berkecimpung dalam bidang perniagaan keselamatan AS sejak beberapa tahun lalu, namun dikejutkan dengan sejumlah kebocoran maklumat dan sebahagiannya amat serius.

“Setiap kali kes dikemukakan, kami akan memastikan mereka dipenjara,” katanya.

Beberapa pendakwa raya dikatakan merangka satu memo untuk mengenakan dakwaan ke atas Assange termasuk kakitangan WiliLeaks yang mungkin terlibat dalam konspirasi mencuri harta benda kerajaan dan melanggar Akta Perisikan, lapor akhbar Washington Post.

Beberapa media tempatan lain turut memetik kenyataan pegawai AS sebagai berkata, pihak berkuasa AS sedang bersiap sedia untuk mengenakan dakwaan ke atas Assange.

Assange, 45, masih berlindung di Kedutaan Ecuador di London sejak tahun 2012 untuk mengelak daripada diekstradisi ke Sweden di mana dia berdepan dakwaan rogol.

Dia juga bimbang Sweden akan mengekstradisinya ke AS untuk berdepan tuduhan membocorkan maklumat rahsia Washington. – AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *