Anwar Dipanggil Oleh Pasukan Petugas Mengenai Kerugian Forex BNM

Oleh Malaysia Today

(MMO) – Pasukan petugas khas yang mengkaji kerugian urus niaga pertukaran asing berjumlah berbilion-bilion semasa tahun 90-an hari ini memanggil Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk siasatan.

Anwar adalah Timbalan Perdana Menteri semasa Bank Negara Malaysia mengalami kerugian itu dan menjadi menteri kewangan apabila skandal itu diketahui oleh orang awam.

Ketua de facto PKR itu telah diambil dari Penjara Sungai Buloh di mana beliau sedang menjalani hukuman penjara lima tahun kerana meliwat, dan dibawa ke Kementerian Kewangan di Putrajaya.

Anak perempuan Anwar dan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata, keluarganya telah dimaklumkan hari ini.

“Kami tidak diberi pelepasan untuk berjumpa dengannya dan malah peguam R Sivarasa juga tidak dibenarkan untuk mewakili bapa saya semasa perbicaraan tersebut,” beliau dipetik sebagai berkata oleh portal berita Malaysiakini.

Anwar sebelum ini berkata beliau akan bekerjasama dengan pasukan petugas itu jika dikehendaki berbuat sedemikian.

Beliau juga mengingatkan orang ramai mengenai gesaan beliau yang terdahulu supaya perkara itu disiasat dengan mendalam.

Putrajaya membentuk pasukan petugas itu pada bulan Februari selepas bekas Penolong Gabenor BNM Datuk Abdul Murad Khalid mendakwa dalam satu wawancara bahawa bank negara telah mengumpul sehingga AS$ 10 bilion dalam kerugian pertukaran asing pada awal 1990-an.

Skandal itu adalah antara yang terbesar dari semasa Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengetuai pasukan petugas yang terdiri daripada para pegawai kanan Kementerian Kewangan, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial polis, Suruhanjaya Sekuriti, dan lain-lain.

Pasukan petugas itu dijangka menyampaikan penemuannya kepada Kabinet pada bulan Jun dan akan menyertakan cadangan sama ada sebuah suruhanjaya siasatan diraja perlu ditubuhkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *