Jawapan Zairil Mengenai Isu Gambar Kontroversi Bersama Dyana Sofya

Oleh Lim Sian See

Untuk berlaku adil kepada Zairil, mari kita membaca jawapan beliau untuk wawancara kawalan kerosakan yang diadakan oleh Malaysia Incite ini.
——
S: Anda telah secara konsisten menafikan bahawa anda adalah lelaki dalam gambar-gambar itu, tetapi sesetengah orang tidak mempercayai anda, berdasarkan komen-komen di media sosial. Apa yang boleh anda lakukan untuk menangani perkara itu?

Zairil: Mereka jelas adalah pengkritik saya. Mereka tidak akan mempercayai saya langsung. Walaupun saya mengatakan matahari terbit di timur dan terbenam di barat, mereka akan mencari jalan untuk mempertikaikan itu. Dari awal lagi semasa saya menyertai DAP, ada orang yang mempertikaikan siapa bapa saya. Ia adalah menakjubkan. Dan sebenarnya, ia adalah begitu mudah untuk keluar dan membuktikan perkara-perkara ini. Tetapi perlukah saya berbuat sedemikian?

S: Adakah anda telah membuat laporan kepada polis atau SKMM?

Zairil: Sejak berada dalam DAP pada tahun 2010, saya telah membuat begitu banyak laporan. Tiada tindakan yang telah diambil. Seperti yang saya katakan, kebanyakan isu-isu ini bersifat lebih peribadi. Saya cenderung untuk merasakan bahawa perkara yang terbaik untuk dilakukan adalah dengan mengabaikan mereka. Kerana saya tidak mahu ia mengganggu kerja saya dan hidup saya. Saya hanya mahu untuk meneruskan kerja saya.

(Hello, anda telah membuat laporan kepada polis atau SKMM mengenai gambar-gambar yang palsu itu atau perkara-perkara lain?)

S: Mengapa anda merasakan bahawa lagi satu sasaran adalah Dyana? Adakah anda dan Dyana telah berbincang tentang gambar-gambar itu? Apa yang anda katakan antara satu sama lain?

Zairil: Kami telah berbincang tentang gambar-gambar itu. Kebanyakan masanya, kami mentertawakan mereka. Maksud saya, apa lagi yang boleh kami lakukan, bukan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *