Kit Siang Memuji Karpal Tetapi Karpal Mengutuk Kit Siang

Oleh Raja Petra Kamarudin

Selama lebih daripada 50 tahun Lim Kit Siang telah menyanyikan lagu lama yang sama. Malaysia adalah sebuah negara yang gagal. Malaysia adalah sebuah negara penyangak. Malaysia akan muflis tidak lama lagi. Malaysia adalah sebuah negara sekular. Syariah melanggar Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Malaysia perlu diselamatkan. Untuk menyelamatkan Malaysia, Umno dan rakan-rakan gabungannya mesti digulingkan dan digantikan dengan DAP dan rakan sekutunya.

Sekarang Kit Siang telah menambah frasa baru dalam mantra beliau: kleptokrasi. Apa yang Kit Siang tidak sedar adalah bahawa beliau adalah kleptokrat manakala DAP adalah kleptokrasi. Pada 15 Disember 2012, Kit Siang dan kroni beliau merampas parti dengan cara penipuan dalam pemilihan parti. Mereka perlu memastikan bahawa Tan Seng Giaw dan pasukannya tidak menang, jadi mereka terpaksa menipu dalam pilihan raya parti.

DAP telah ditubuhkan dua bulan selepas Singapura berpisah daripada Malaysia dan apabila PAP tidak lagi sah boleh beroperasi di Malaysia. DAP mengakui pada masa itu bahawa ia adalah pada dasarnya adalah calon PAP di Malaysia. Hari ini, sudah tentu, DAP menafikan bahawa kerana ia tidak lagi boleh mendapat apa-apa keuntungan politik daripada hubungannya dengan Singapura seperti pada tahun 1965 hingga 1969.

DAP bergantung terutamanya kepada undi Cina. Oleh itu ia mementingkan kaum Cina dan isu-isu seperti sekolah-sekolah Cina, pendidikan Cina, anti-Syariah, anti-Islam, anti-Umno, anti-Bahasa Malaysia, anti-sekolah nasional, kehidupan adalah jauh lebih baik di Singapura, dan sebagainya, yang sangat penting untuk parti itu bertahan.

Pada tahun 1969, DAP memenangi 12% undi popular. Pada tahun 1974, ia memenangi 18% undi. Pada tahun 1978 dan 1982 ia adalah 19%. Pada tahun 1986 ia meningkat kepada 21% dan menurun kepada 17% pada tahun 1990 apabila ia bekerjasama dengan Semangat 46. Pada tahun 1995 undi DAP berterusan menurun kepada hanya 12%. Pada tahun 1999 ia kekal pada 12% walaupun berlatarbelakangkan ‘Reformasi’. Pada tahun 2004, selepas DAP meninggalkan pakatan pembangkang, Barisan Alternatif, undinya turun kepada hanya 10%. Kemudian berlakunya ‘Tsunami Cina’ dan undi DAP pada tahun 2008 meningkat sedikit kepada 14% dan pada tahun 2013 meningkat 1% lagi kepada 15%.

Itulah kisahnya dari tahun 1969 hingga 2013. Jumlah undi DAP berada di antara 10% pada tahap paling teruk dan 21% pada tahap terbaik. Tahun-tahun yang terbaik adalah pada pertengahan 1980-an apabila kemelesetan ekonomi melanda dan kerajaan terpaksa menyelamatkan koperasi Cina dengan jumlah RM3 bilion (bernilai kira-kira RM9 bilion hari ini). 1975-1978 merupakan satu lagi tempoh kemelesetan apabila jumlah undi DAP adalah kira-kira 18% -19%.

Pendek kata, dalam tempoh sukar Cina akan mengundi DAP dan apabila masa yang baik mereka mengundi Barisan Nasional. Dan itulah sebabnya DAP perlu terus memainkan isu-isu ‘Malaysia adalah sebuah negara yang gagal,’ Malaysia akan bankrap ‘, dan lain-lain,. Mereka perlu orang Cina merasakan bahawa ekonomi akan muflis supaya mereka akan mengundi pembangkang. DAP tahu bahawa bagi kaum Cina semuanya adalah tentang wang (itulah sebabnya orang Cina berhijrah ke Tanah Melayu: kerana wang). Selagi orang Cina mempunyai wang dalam poket mereka, mereka akan menyokong kerajaan.

Jika anda melihat kepada trend dan rekod dari 1969 hingga 2013 anda boleh melihat bahawa DAP telah memerah segalanya yang boleh daripada bank undi Cina dan hampir tidak ada lagi yang boleh diperah. Pilihan raya umum 2008 dan 2013 adalah kemuncak dan DAP hanya boleh mendapat 14% -15%.

DAP berbangga bahawa satu juta rakyat Malaysia telah meninggalkan Malaysia, yang majoritinya adalah orang Cina. Tetapi ini adalah pisau bermata dua. Ini juga bermakna walaupun 100% daripada Cina Malaysia mengundi untuk DAP, yang terbaik yang boleh mereka dapat hanyalah 16% undi popular dan tidak lagi lebih daripada 20% seperti dalam tahun 1970-an dan 1980-an (kecuali satu juta rakyat Malaysia di luar negara itu kembali ke Malaysia untuk mengundi).

Tetapi anda harus ingat bahawa penduduk Malaysia pada tahun 1978 adalah hanya 12 juta dan hanya 3.5 juta yang keluar mengundi. Hari ini adalah 30 juta dan kemungkinan besar 12-13 juta yang akan keluar mengundi dalam pilihan raya akan datang. Jadi, 50% daripada undi Cina pada tahun 1978 mempunyai nilai lebih daripada 100% daripada undi Cina hari ini. Pendek kata, pengundi Cina merupakan spesies terancam dan nilainya berkurangan dari masa ke masa. Jadi, jika DAP bergantung kepada undi Cina untuk terus bertahan maka DAP akan menjadi pupus menjelang tahun 2065 apabila ia meraikan Ulang Tahun ke-100.

Kit Siang tahu bahawa bergantung hanya pada pengundi Cina adalah sia-sia. Ia memerlukan undi bukan Cina juga. Tetapi Kit Siang dan DAP telah menimbulkan kemarahan kebanyakan orang Melayu Islam yang lebih suka mengundi Umno atau PAS. Ini bermakna PKR, PAN dan Pribumi juga perlu bergantung kepada pengundi Cina. Dan jika itu adalah bagaimana ia harus dimainkan, maka yang terbaik yang boleh diharapkan oleh Pakatan Harapan yang diterajui DAP adalah kira-kira 50-60 kerusi parlimen dan bukannya 125 seperti yang diramalkan Rafizi Ramli (kerana ramalan Rafizi adalah berdasarkan kepada setengah orang Melayu yang meninggalkan Umno dan PAS).

Kit Siang kini cuba untuk mengalih tumpuan dan memainkan memori Karpal Singh. Tetapi ada dua masalah dengan ini. Pertama adalah bahawa orang Melayu Islam ingat komen ‘over my dead body’ Karpal dalam penentangannya terhadap syariah. Kedua, walaupun Kit Siang memuji Karpal, Karpal pula mengutuk Kit Siang, Guan Eng, Anwar Ibrahim dan semua yang lain yang Karpal lihat sebagai ahli politik yang tidak berprinsip.

Jadi, dalam pilihan raya umum akan datang DAP tidak akan mendapatkan lebih daripada dua juta undi atau 14% -15% daripada undi popular seperti yang berlaku pada tahun 2008 dan 2013. PKR, PAN dan Pribumi kemudian akan berada di bawah tekanan untuk cuba untuk meraih lima juta undi jika Pakatan Harapan berharap untuk mengalahkan Barisan Nasional. Kemungkinan besar PKR akan dapat meraih 2.5 juta undi manakala PAN dan Pribumi perlu mendapat lagi 2.5 juta undi digabungkan untuk menutup kekurangan. Jika mereka tidak boleh melakukan ini maka Umno dan Barisan Nasional akan tetap berkuasa.

Kemudian terdapat masalah penipuan dalam pilihan raya parti DAP pada 15 Disember 2012. Ramai orang Cina marah mengenai ini dan DAP mungkin akan kehilangan beberapa undi Cina kerana itu. Oleh itu ia tidak mengejutkan jika DAP hanya mendapat 1.5 juta undi dalam pilihan raya umum akan datang. Dan jika PKR menang kira-kira dua juta dengan hanya kira-kira satu juta bagi PAN dan Pribumi digabungkan, Umno dan Barisan Nasional akan mendapat kembali majoriti dua pertiga di Parlimen.

************************************************** ********

Kit Siang: Hormati mendiang Karpal Singh dengan kemenangan Pakatan

Ketua DAP mengatakan kematian pemimpin parti ikonik itu pada tahun 2014 telah meninggalkan rakyat Malaysia dengan “perkara yang belum selesai”.

(Free Malaysia Today, 16 April 2017) – Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang telah merujuk kepada memori mendiang Karpal Singh dalam menyeru rakyat Malaysia untuk membawa kemenangan untuk parti itu dan Pakatan Harapan dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang akan datang pada tahun depan .

“Terdapat dua cara untuk mengingati dan menghormati Karpal, yang meninggalkan kita tiga tahun lalu dengan banyak urusan negara yang belum selesai,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP perlu dipilih semula untuk penggal ketiga manakala PH harus dibenarkan untuk membentuk kerajaan persekutuan untuk “Selamatkan Malaysia” daripada menjadi sebuah negara yang gagal dan penyangak.

Lim menyifatkan Karpal yang juga pengerusi DAP dan Ahli Parlimen untuk lapan terma apabila beliau meninggal dunia, sebagai gergasi yang mendedikasikan hidupnya untuk pembangunan negara yang adil, saksama dan demokratik.

Beliau berkata dengan PRU14 mungkin berlaku dalam tempoh lima bulan akan datang, memastikan kemenangan pembangkang adalah prasyarat ke arah “memperbetulkan semula” Malaysia untuk membetulkan atau meninggalkan dasar yang memudaratkan negara.

Karpal, 74, meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya semasa dipandu dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) pada waktu sebelum fajar pada 17 April 2014.

Lim juga berkata, rakyat Malaysia telah diberi peringatan “kegagalan pembinaan negara kita” oleh Korea Selatan yang menyaksikan Presiden Park Geun-hye yang dipecat kerana rasuah pada bulan Mac.

Beliau berkata Korea Selatan adalah miskin dan mundur 60 tahun yang lalu, dengan produk keluaran negara kasar (KNK) hanya satu pertiga daripada Malaysia.

“Hari ini, Korea Selatan adalah salah satu negara yang paling kaya, paling maju dan makmur di dunia,” katanya.

“Enam puluh tahun yang lalu, mana-mana idea demokrasi dan hak asasi manusia di Korea Selatan adalah tidak wujud kerana ia diperintah oleh diktator.

“Tetapi hari ini, Parlimen Korea Selatan boleh mencabar Presiden Korea Selatan,” kata beliau sambil menambah bahawa lapan hakim telah sebulat suara ke atas tindakan itu.

Beliau bertanya sama ada rakyat Malaysia boleh melakukan perkara yang sama di sini terhadap kepimpinan negara yang beliau dakwa telah menerima “penghinaan antarabangsa ” sebagai kleptokrasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *