Pembangkang Akan Tuduh Najib Jual Negara Kepada India Pula Selepas Ini

05/04/2017 – Jika dilihat sikap puak pembangkang, mereka tidak pernah berpuas hati dengan kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak. Ada sahaja mereka akan mencetuskan pelbagai propaganda yang tidak masuk akal untuk menghasut rakyat untuk membenci kerajaan dan pemimpin negara itu.

Sehingga ke hari ini, puak pembangkang sering melemparkan tuduhan tidak masuk akal dan tidak benar bahawa Perdana Menteri ingin ‘menjual’ Malaysia kepada China gara-gara hubungan kerjasama dua negara itu.

Jika dilihat sikap puak pembangkang ini, tidak mustahil juga sekiranya puak pembangkang akan menuduh Najib ‘jual’ Malaysia kepada India pula selepas ini.

Baru-baru ini, syarikat-syarikat Malaysia dan India menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) bernilai kira-kira US$36 bilion (RM159.3 bilion) di hadapan Perdana Menteri dan Menteri Perdagangan India, Nirmala Sitharaman.

MoU ditandatangani semasa Forum Perniagaan Malaysia-India yang diadakan sempena lawatan Najib bagi bertujuan mengukuhkan kerjasama komersil antara ekonomi ketiga terbesar di Asia dan rakan dagang ketiga terbesar dalam kumpulan ekonomi ASEAN yang pesat berkembang.

“Dengan kebanyakan perjanjian (projek bernilai kira-kira RM142 bilion) yang akan dilaksanakan di Malaysia, ia akan menjadi satu lagi rangsangan penting dalam ekonomi Malaysia,” kata Najib.

Saat bersejarah itu turut dikongsi oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mustapa Mohamed di Twitter.

“Lawatan yang berjaya kerja ke India diketuai oleh PM @NajibRazak. 31 MoU bernilai $36 bilion telah ditandatangani. Jumlah perdagangan bernilai $15 bilion disasarkan menjelang 2020.”

Mustapa juga menekankan bahawa penandatangan MoU itu akan membawa manfaat jangka panjang kerana ia menetapkan sasaran untuk perdagangan dua hala bernilai RM66 bilion dalam tempoh empat tahun akan datang.

Semasa Forum Malaysia-India yang diadakan sempena lawatan itu, Najib juga menggesa kesimpulan pantas perjanjian perdagangan bebas antara Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) dan enam negara lain termasuk India, berkata kerjasama serantau menjadi lebih relevan selepas Amerika Syarikat menarik diri daripada Perkongsian Trans-Pasifik (TPP).

“Kita perlu mengarahkan para perunding kita untuk cuba membuat menyimpulkan RCEP menjelang akhir tahun ini atau selewatnya awal tahun depan. Saya berharap jadual ini boleh dicapai,” kata Najib.

Ini kerana perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) yang ASEAN dan enam negara (India, China, Australia, Jepun, New Zealand dan Korea Selatan) kini menjadi semakin penting selepas TPP nampaknya telah terhenti dengan penarikan diri mendadak Amerika Syarikat (AS).

Pada masa ini, India adalah rakan dagang Malaysia yang kesepuluh terbesar perdagangan, ketujuh terbesar destinasi eksport dan sumber ke-12 terbesar import. Ia juga adalah pelabur ke-20 terbesar di Malaysia, dengan jumlah pelaburan bernilai AS $ 2.31 bilion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *