PKR Adalah Hipokrit Dan Parti Yang Mementingkan Diri Sendiri

Oleh Lim Sian See

Turki berada dalam keadaan darurat sejak tahun lepas di mana 50,000 orang telah ditangkap; 100,000 lagi telah dipecat.

Turki baru-baru ini mempunyai referendum di seluruh negara yang diluluskan yang telah menghapuskan sistem demokrasi berparlimen Turki dan menggantikannya dengan presiden eksekutif dengan kuasa yang menyeluruh yang sebahagian besarnya tidak terhad, yang mana masyarakat antarabangsa berkata ia menghampiri pemerintahan diktator.

Masyarakat antarabangsa telah menyelar proses pengundian referendum ini sebagai tidak bebas, tidak adil, dan mengakses bahawa sebanyak 2.5 juta undi yang mungkin palsu.

Ia bukanlah rahsia lagi bahawa Anwar Ibrahim mempunyai hubungan yang baik dengan Presiden Turki Erdogan. Anwar berlari untuk bersembunyi di kedutaan Turki di Malaysia untuk beberapa hari semasa beliau pertama kali dituduh liwat II. Beliau juga mendakwa beliau dilantik sebagai penasihat ekonomi Turki dan malah ditawarkan peranan Mufti Agung (!!?) di sana.

Oleh kerana itu, Wan Azizah telah mengeluarkan kenyataan bagi pihak PKR yang mengucapkan tahniah kepada Turki dengan mengatakan bahawa ia adalah satu tindakan demokrasi yang aman (walaupun berlakunya banyak kematian dan bantahan semasa undi) dan menyelar negara-negara barat kerana mengkritik Turki.

Wan Azizah dan PKR sangat mementingkan diri sendiri dan hipokrit.

Kini kita boleh membuat kesimpulan bahawa Wan Azizah dan PKR akan menyokong dan memuji Malaysia jika kita juga menghapuskan demokrasi berparlimen Malaysia dan menggantikannya dengan presiden eksekutif dengan kuasa yang menyeluruh yang tidak terhad, menangkap 50,000 penyokong, memasukkan 2.5 juta undi palsu dan menjalankan pilihan raya yang tidak adil dan tidak bebas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *