Rafizi Dan Kumpulan Lelaki Muda Beliau

Oleh Raja Petra Kamarudin

Rafizi Ramli berkata, beliau menyuruh peguamnya untuk menyaman saya. Dan kemudian beliau berkata beliau tahu beliau tidak akan mendapat sebarang wang kerana saya sudah bankrap. Walau bagaimanapun, bukannya wang yang beliau mahukan tetapi kebenaran, kata Rafizi. Beliau kemudiannya bercakap mengenai kebankrapan saya.

Sebenarnya semua itu adalah sama sekali tidak perlu. Pertama sekali beliau tidak perlu memberitahu dunia beliau menyaman saya kerana beliau masih belum tahu sama ada beliau akan menyaman saya. Dan jikalau pun beliau mahu dunia tahu beliau akan menyaman saya mengapa perlunya untuk bercakap panjang lebar mengenai kebankrapan?

Sebenarnya apa yang beliau benar-benar mahu bakapkan bukanlah saman tetapi kebankrapan. Tetapi beliau berpura-pura beliau mahu bercakap mengenai saman itu walaupun beliau bercakap mengenai kebankrapan lebih banyak daripada saman itu. Itu adalah tujuan yang sebenar. Beliau mahu memfokuskan tentang kebankrapan walaupun pada akhirnya beliau tidak memfailkan sebarang saman.

Rafizi turut menyebut tentang tarikh kebankrapan: April 2001. Dan itulah yang paling menarik kerana dari bulan April 2001 hingga Jun 2001 saya berada dalam tahanan tanpa bicara. Semasa saya berada di bawah tahanan mereka menghantar notis kebankrapan ke rumah saya memberikan saya 14 hari untuk menentang tindakan itu. Tetapi saya berada dalam tahanan dan kurungan selama 60 hari jadi saya tidak dapat menentang tindakan itu.

Apabila saya keluar dari tahanan, saya meminta firma guaman Gopal Sri Ram untuk melihat ke dalam perkara ini (Sri Ram ketika itu berada dalam Mahkamah Rayuan). Beberapa hari kemudian mereka memaklumkan kepada saya bahawa fail itu tiada di mahkamah – ia telah hilang. Fail itu perlu ‘disusun semula’ tetapi ia akan menelan kos, wang yang saya tiada. Jadi saya memutuskan bahawa harga itu tidak berbaloi untuk menentang tindakan itu.

Rafizi marah kerana saya mendedahkan bahawa John Soh Chee Wen telah membiayai PKR, Anwar Ibrahim dan keluarganya, serta mereka yang rapat dengan Anwar sehingga berpuluh-puluh juta Ringgit. Dan itulah sebabnya Rafizi mahu menyaman saya. Tetapi ini bukanlah rahsia lagi. Semua orang tahu bahawa John Soh telah membelanjakan berpuluh-puluh juta ke atas PKR dan pemimpin PKR. Malah, ibu pejabat parti PKR juga milik John Soh dan PKR telah menumpang di sana secara percuma untuk lebih dari sepuluh tahun. Itu sahaja sudah bernilai berpuluh-puluh juta Ringgit.

Pada tahun 2010, John Soh membelanjakan RM1 juta ke atas pilihan raya kecil Hulu Selangor, yang mana Zaid Ibrahim telah bertanding (dan kalah kepada MIC P. Kamalanathan dengan hanya 1,725 undi). John Soh tidak terlalu gembira bahawa Zaid yang bertanding dalam pilihan raya kecil itu kerana beliau tahu PKR akan mensabotaj beliau (yang mereka lakukan dengan grafik botol bir, yang menurut Saifuddin Nasution telah dilakukan oleh Azmin Ali dan orang-orangnya).

Semua orang tahu cerita ini. PAS juga telah bercakap mengenainya pada masa itu dan mereka tahu bahawa grafik botol bir adalah gambar yang telah diubah suai. Dan PAS dan bukannya PKR yang berkempen bersungguh-sungguh untuk Zaid – sebab mengapa beliau kalah dengan hanya 1,725 undi dan masih memenangi hampir 49% undi. Jika tidak Zaid akan kalah lebih teruk.

Dan kini Zaid menghentam PAS, parti yang membantu beliau di Hulu Selangor apabila PKR, parti beliau sendiri, cuba untuk membunuhnya (dan sebenarnya telah membunuhnya).

Zaid berkata beliau kecewa apabila saya menghentamnya selepas apa yang beliau lakukan untuk saya apabila saya mula-mula datang ke Manchester. Tetapi bukankah politik seperti itu? Satu hari anda berkawan dan keesokan harinya anda adalah musuh (dan sebaliknya). Apabila PKR cuba membunuh Zaid, PAS yang menyokong beliau. Dan kini Zaid berkawan dengan PKR dan bermusuh dengan PAS. Bukankah Zaid juga bermain pada peraturan yang sama? Saya yakin Abdul Hadi Awang juga berasa kecewa selepas apa yang dilakukan PAS untuk Zaid dan beliau kemudiannya berpaling tadah dan mengkhianati PAS.

Mesej mengenai INVOKE (lihat di bawah) sedang dihantar kepada semua. Saya menerima mesej yang sama dari empat orang yang berbeza. Ini sebenarnya kali kedua Haris Ibrahim cuba melakukannya. Kali pertama Haris cuba adalah pada tahun 2010 apabila beliau mengetuai MCLM.

Dan ia adalah John Soh yang membiayai Haris Ibrahim apabila beliau cuba untuk melakukan apa yang INVOKE cuba lakukan hari ini (yang merupakan kali kedua mereka mencubanya). Selepas menghabiskan begitu banyak wang, John Soh memutuskan untuk menghentikan segalanya kerana ia gagal. Perkara yang idealistik seperti itu tidak berkesan di Malaysia. Malah, ia juga tidak berkesan di AS atau UK. Jadi RM300,000 sebulan yang mereka mengharapkan untuk berbelanja ke atas INVOKE hanyalah satu pembaziran. Menjelang pilihan raya umum akan datang, RM4 juta akan dibazirkan begitu sahaja.

Mesej di bawah berkata:

Kira-kira 95% daripada kakitangan INVOKE adalah di bawah umur 25 tahun dan dibayar antara RM1,800 ke RM2,500. Kebanyakan kakitangan adalah graduan universiti dan ramai adalah dari universiti antarabangsa berprestij seperti Oxford, Berkley, Melbourne, King’s College. 80 kakitangan ini adalah bijak, jujur, berdedikasi dan sangat rajin. Mereka menangguhkan kerjaya mereka untuk bekerja di INVOKE selama satu tahun untuk menumbangkan Najib dari kuasa dan mengenengahkan sistem demokratik dua parti.

Saya menasihati Rafizi agar berhati-hati dengan ini. Orang ramai mula mengatakan bahawa Rafizi membelanjakan RM300,000 sebulan untuk membina kumpulan lelaki muda beliau. Mempunyai kumpulan lelaki muda ialah satu perkara tetapi berbuat demikian dengan wang awam tidak akan diterima dengan baik oleh orang ramai.

Rafizi sudah dituduh mempunyai hubungan dengan beberapa orang pemuda. Terdapat juga ‘e-mel seksual’ di mana beliau berkomunikasi dengan lelaki muda, yang dalam pemilikan orang-orang Azmin. Penglibatan lanjut beliau dengan lelaki muda INVOKE ini mungkin menyebabkan khabar angin dan perkara terakhir yang Rafizi perlukan adalah khabar angin bahawa beliau mempunyai hubungan gay begitu dekat dengan pilihan raya umum.

Saya dengar orang-orang Azmin menyimpan ‘bom’ ini untuk apabila pemilihan parti diadakan supaya mereka boleh membunuh Rafizi seperti yang mereka lakukan ke atas Zaid. Dan 80 graduan muda yang akan berada di bawah Rafizi ini mungkin satu-satunya peluru yang diperlukan oleh orang-orang Azmin.

**********************************************

Selamat Pagi. Pada malam Sabtu, saya menyertai Rafizi Ramli, Hannah Yeoh dan Harris Ibrahim untuk makan malam kutipan derma INVOKE Malaysia. Kami menjual 92 meja dan mengumpul sekitar RM150,000 bersih selepas perbelanjaan. Terima kasih kepada semua atas sokongan padu anda.

INVOKE ialah jentera data, media dan pilihan raya yang besar. Kita telah beroperasi selama 7 bulan disokong oleh orang ramai dalam bentuk derma kecil. Rafizi telah menghabiskan hampir keseluruhan wang simpanannya untuk memulakan usaha ini. Kita kini mempunyai 80 kakitangan dengan 12 pejabat. Kos operasi kita adalah kira-kira RM300,000 sebulan.

Rafizi tidak menerima sebarang gaji dan semua ahli politik yang disokong oleh INVOKE tidak dibayar. Semua wang yang dikumpulkan dibelanjakan dalam bentuk gaji kakitangan, kos admin dan peralatan. Kira-kira 95% daripada kakitangan INVOKE adalah di bawah umur 25 tahun dan dibayar antara RM1,800 ke RM2,500. Kebanyakan kakitangan adalah graduan universiti dan ramai adalah dari universiti antarabangsa berprestij seperti Oxford, Berkley, Melbourne, King’s College. 80 kakitangan ini adalah bijak, jujur, berdedikasi dan sangat rajin. Mereka menangguhkan kerjaya mereka untuk bekerja di INVOKE selama satu tahun untuk menumbangkan Najib dari kuasa dan mengenengahkan sistem dua parti demokratik.

Apakah peranan INVOKE untuk PRU14 yang akan datang? Untuk menggulingkan BN tanpa PAS, kita perlu menang kira-kira 40 lagi kerusi tambahan. INVOKE kini menyokong 50 kerusi Parlimen dan calon-calonnya adalah dari PKR, Amanah dan DAP. Semua calon mesti menandatangani ikrar untuk tidak terlibat dengan rasuah, untuk menjalankan tugas MP mereka (jika dipilih) dan mengisytiharkan semua aset mereka. Dengan kata lain, INVOKE hanya akan bekerjasama dengan ahli-ahli politik yang rajin dan jujur.

Bagaimana INVOKE akan menyokong 50 calon ini? INVOKE yang menggunakan data yang besar dan algoritma kompleks akan menyediakan data pilihan raya yang penting kepada calon-calon ini. Kaji selidik yang kukuh oleh INVOKE akan membolehkan kita untuk menambah baik strategi mikro. Setiap malam Khamis, sukarelawan telefon bank INVOKE sedang merekrut beribu-ribu PACA untuk menyokong 50 calon ini. Kita kini mempunyai 9,000 sukarelawan, kita perlu mencapai 40,000. INVOKE memulakan latihan PACA di 12 pusat-pusat kita sejak sebulan yang lalu. Latihan akan meningkat apabila pilihan raya semakin hampir. Media INVOKE melalui program-program, program bual bicara dan Parlimen Rakyat di siaran langsung Facebook, telah terus berkembang dan mencapai jangkauan satu juta; jangkauan kita kini sekukuh TV3. Pasukan kempen dari pintu pintu kita telah bersedia untuk bertindak apabila PRU-14 diumumkan.

Ramai orang bertanya, bagaimana mungkin kita boleh menang? Pada tahun 2013, Pakatan berjuang pada pilihan raya menggunakan strategi yang sangat luas dan ‘motherhood statement’, namun kita masih memenangi undi popular. Kita menunggang gelombang perubahan, tetapi sebenarnya kita tidak mempunyai walaupun satu sistem yang menyediakan PACA yang mencukupi dalam semua kerusi kita. Walaupun di kawasan bandar saya di Kelana Jaya, kita kekurangan 50 PACA pada hari pilihan raya. Di kawasan luar bandar, kita mempunyai kekurangan PACA yang lebih ketara. Saya benar-benar percaya bahawa seandainya kita telah menghantar tentera darat dan PACA yang cukup pada tahun 2013, kita boleh mengalahkan UMNO BN dengan teruk.

INVOKE telah belajar dari kesilapan dan kelemahan PRU13. Berpandukan data besar teknik daripada kempen Obama 2012, kita akhirnya membawa data besar moden, sasaran mikro, sistem organisasi dan pengurusan dan teknik dan menggunakannya untuk PRU14. Rafizi membawa 15 tahun beliau dalam Petronas sebagai Pengurus Besar termuda untuk memimpin, memandu, mengatur dan melaksanakan rancangan INVOKE untuk membantu Pakatan Rakyat menawan Putrajaya dan menghentikan rasuah dan imuniti.

Dalam usaha pasukan 80 wira muda ini untuk mengalahkan UMNO BN, sokonglah kami. Kami perlu mengumpul tambahan RM3 juta untuk memastikan INVOKE bertahan selama 10 bulan lagi. Anda boleh menderma serendah RM20. Jika 150,000 daripada anda menderma RM20 setiap seorang, kita boleh mengubah Malaysia selama-lamanya. Ia akan menjadi pelaburan RM20 yang terbaik yang pernah anda buat dalam hidup anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *