Ramai Orang Tempatan Yang Tak Sanggup Bekerja Di Hotel Bajet

Oleh Lim Sian See

Menjelaskan keengganan industri hotel bajet untuk menggaji rakyat Malaysia, beliau mendakwa ramai pekerja tempatan mempunyai sikap yang sambil lewa dengan kerja, dan datang untuk bekerja hanya apabila mereka merasakan ingin bekerja.

Beliau berkata sebuah hotel bajet yang biasa dikendalikan dengan saiz kakitangan yang minimum dan oleh itu akan memerlukan pekerja yang boleh diharapkan.

“Oleh itu, kami terpaksa mengambil pekerja asing kerana mereka sahaja yang sanggup bekerja dan boleh diharapkan,” katanya. “Apabila kami melakukan ini, kerajaan mengatakan kami mesti mengutamakan penduduk tempatan dan bukannya berfikir tentang buruh murah.”

Menurut Leong, bagaimanapun, pada masa kini ia adalah lebih mahal untuk menggaji warga asing kerana majikan perlu membayar yuran agensi pekerjaan dan yuran kawal selia dan membayar bil hospital awam yang lebih mahal daripada sebelum ini untuk pekerja asing mereka, yang tidak lagi diberi subsidi oleh kerajaan.

“Kerajaan perlu melihat ke dalam sistem pendidikan kita dan melihat mengapa ramai penduduk tempatan yang menganggur dan mengapa banyak perniagaan lebih suka menggaji warga asing,” katanya. “Adakah sikap mereka atau adakah pendidikan mereka yang tidak menjamin peluang pekerjaan? Adakah sikap mereka sesuai dengan tuntutan dunia sebenar?

“Dalam sistem pendidikan kita, adakah kita benar-benar membina karakter dan rasa tanggungjawab? Penduduk tempatan kita mesti memahami bahawa dunia sebenar tidak seperti kolej atau universiti, di mana mereka boleh menghadiri kuliah apabila mereka mahukan sahaja.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *