Siti Kasim mahu Mufti Perak disebat 80 rotan.

KUALA LUMPUR – Peguam dan aktivis kontroversi, Siti Kasim hari ini mahu Mufti Perak, Tan Sri Dr. Harussani Zakaria dihukum sebat 80 kali kerana menuduhnya murtad dan memfitnahnya.

“Saya tidak murtad. Dia (Harussani) perlu dengar temubual saya. Jangan terkeliru dengan versi potong dan tampal yang berunsur fitnah oleh menara.my, laman web fundamentalis yang hanya menyerang sesiapa saja yang Islamofasis anggap sebagai liberal.

“Itu fitnah besar untuk menuduh wanita secara salah, boleh dihukum 80 kali sebat menurut al-Quran,” katanya dalam entri Facebook beliau hari ini.

Siti Kassim berkata demikian mengulas mengenai kenyataan Harussani yang menasihati beliau agar mempelajari dan memahami agama Islam sebelum membuat kenyataan.

Semalam, Harussani dilaporkan berkata, Siti Kasim tidak sepatutnya menyentuh perkara tauhid kerana itu bukan bidangnya kerana ia boleh menjurus seseorang muslim itu menjadi murtad.

Ia ekoran kenyataan Siti Kasim berhubung tuhan dalam satu temu bual dalam talian dengan media berbahasa Cina beberapa tahun lalu.

Berhubung tuduhan yang sama, Siti Kasim mempersoalkan di mana ’empat saksi’ mufti berkenaan dan berkata; “Syariah tidak menerima video sebagai bukti” sambil merujuk kepada apa yang dilaporkan dikatakan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini.

“Adakah dia Tuhan? Memahami kepercayaan anda itu perlu. Allah perintah ummah untuk menggunakan akal mereka. Jadi nasihat saya kepadanya ialah dengar nasihatnya sendiri.

“Jangan cakap perkara yang kita tidak tahu kerana ia boleh memudaratkan diri kita sendiri,” katanya.

5 thoughts on “Siti Kasim mahu Mufti Perak disebat 80 rotan.

 • 06/04/2017 at 6:54 am
  Permalink

  Ini adalah isu yang rumit dan saling diperselisihkan oleh manusia yang menggunakan terma iaitu kondisi ketika bila dijatuhkan secara automatic kerana telah ada ketika di waktu itu sedangkan terma itu tidak lagi valid pada hari ini kerana hukum dan hukuman itu tidak berlaku. Apa yang diperkatakan adalah terma murtad. Ketika zaman khulafa ar rasyidin, orang yang murtad iaitu terkeluar dari kefahaman yang sebenar dan membolehkan berlaku pecah belah dan menjadi musuh kerana dasar yang dibawa boleh memudharatkan pemerintah yang mengamal atau mempraktikkan Hukum Islam maka khalifah diwaktu itu layak menjatuhkan hukum murtad kepada mereka didapati berkondisi sedemikian oleh ahli syura qadhi dan hukumannya adalah dibunuh. Ianya tidak berlaku pada hari ini dan murtad hanya sebagai sebutan kerana tiada Hukum Islam secara kaffa iaitu keseluruhan yang dipraktikkan di muka bumi ini lagi. Maka kondisi pada hari ini manusia perlu memperjalankan kehidupan dalam usaha menegakkan sistem Allah SWT kembali menurut rencana dan perintah-Nya.

  Reply
  • 07/04/2017 at 9:26 am
   Permalink

   and u think she will not damage the religion again and again and again………….and the chain reaction that comes with it…….hukum allah di pakai setiap waktu dahulu sekarang dan masa kini

   Reply
   • 07/04/2017 at 10:53 am
    Permalink

    AlBaqarah 2:7. “Allah mematerikan atas hati mereka serta pendengaran mereka, dan pada penglihatan mereka ada penutupnya; dan bagi mereka pula disediakan azab seksa yg amat besar.

    Reply
 • 06/04/2017 at 4:51 pm
  Permalink

  Hukum bunuh…..lakukan shj terang atau gelap.

  Reply
 • 17/04/2017 at 3:33 pm
  Permalink

  Bawak2 tobat la Siti kasim

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *