August 20, 2017

Related Articles

5 Comments

 1. 1

  Nashrudin Ismail

  Ini adalah isu yang rumit dan saling diperselisihkan oleh manusia yang menggunakan terma iaitu kondisi ketika bila dijatuhkan secara automatic kerana telah ada ketika di waktu itu sedangkan terma itu tidak lagi valid pada hari ini kerana hukum dan hukuman itu tidak berlaku. Apa yang diperkatakan adalah terma murtad. Ketika zaman khulafa ar rasyidin, orang yang murtad iaitu terkeluar dari kefahaman yang sebenar dan membolehkan berlaku pecah belah dan menjadi musuh kerana dasar yang dibawa boleh memudharatkan pemerintah yang mengamal atau mempraktikkan Hukum Islam maka khalifah diwaktu itu layak menjatuhkan hukum murtad kepada mereka didapati berkondisi sedemikian oleh ahli syura qadhi dan hukumannya adalah dibunuh. Ianya tidak berlaku pada hari ini dan murtad hanya sebagai sebutan kerana tiada Hukum Islam secara kaffa iaitu keseluruhan yang dipraktikkan di muka bumi ini lagi. Maka kondisi pada hari ini manusia perlu memperjalankan kehidupan dalam usaha menegakkan sistem Allah SWT kembali menurut rencana dan perintah-Nya.

  Reply
  1. 1.1

   wannmcdo

   and u think she will not damage the religion again and again and again………….and the chain reaction that comes with it…….hukum allah di pakai setiap waktu dahulu sekarang dan masa kini

   Reply
   1. 1.1.1

    wannmcdo

    AlBaqarah 2:7. “Allah mematerikan atas hati mereka serta pendengaran mereka, dan pada penglihatan mereka ada penutupnya; dan bagi mereka pula disediakan azab seksa yg amat besar.

    Reply
 2. 2

  Tajudinzaharah

  Hukum bunuh…..lakukan shj terang atau gelap.

  Reply
 3. 3

  Arshad

  Bawak2 tobat la Siti kasim

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2012 UtaraNews.com