ST Exclusive: Malaysia, Abu Dhabi Akan Menyelesaikan Pertikaian Mengenai Hutang 1MDB

Oleh Leslie Lopez

KUALA LUMPUR – Malaysia dan Abu Dhabi telah mencapai penyelesaian dalam pertikaian yang melibatkan berbilion-bilion dolar dalam obligasi hutang oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang berada di tengah-tengah siasatan pengubahan wang haram antarabangsa.

Eksekutif kanan kewangan yang biasa dengan rundingan berterusan itu memberitahu kepada The Straits Times bahawa dana pelaburan milik negara dari kedua-dua negara dijangka menandatangani perjanjian penyelesaian seawal Jumaat (21 April).

Fokus dalam penyelesaian yang dicadangkan adalah untuk Malaysia membayar balik Abu Dhabi AS$ 1.2 bilion (S$ 1.7 bilion) sebelum akhir tahun ini. Jumlah itu mewakili pinjaman dan caj faedah terkumpul ke atas pakej kewangan bailout yang diterima 1MDB daripada International Petroleum Investment Company (IPIC) Abu Dhabi pada bulan Julai 2015.

Sebahagian besar daripada pembayaran jumlah pinjaman tertunggak itu akan datang daripada jualan “unit dana” dari Brazen Sky Ltd, unit kewangan yang dimiliki oleh 1MDB, kepada pembeli yang tidak didedahkan, menurut eksekutif kewangan.

Perjanjian penyelesaian itu juga memerlukan kedua-dua pihak untuk membuat rundingan untuk menyelesaikan pertikaian lain yang melibatkan kira-kira AS$ 3.5 bilion dalam bentuk wang pendahuluan dan bayaran daripada 1MDB kepada IPIC yang kini dipertikaikan. Rundingan akan bermula awal tahun depan dan mesti disimpulkan sebelum Disember 2020, di mana kedua-dua pihak tidak akan mengambil sebarang tindakan undang-undang, kata eksekutif.

Wang pendahuluan itu adalah sebahagian daripada obligasi Malaysia di bawah pengeluaran bon sebanyak AS$ 3.5 bilion yang Abu Dhabi bantu Kuala Lumpur untuk kumpul pada tahun 2012. Di bawah penyelesaian yang dicadangkan itu, kerajaan Malaysia akan memenuhi semua obligasi kepada pemegang bon antarabangsanya.

Pegawai bank dan eksekutif undang-undang yang biasa dengan situasi itu percaya bahawa perjanjian itu dengan ketara boleh mengurangkan cabaran undang-undang antarabangsa yang dihadapi pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atas kesan daripada saga 1MDB.

Berikut adalah sebabnya. Wang yang dipertikaikan yang melibatkan pertikaian Malaysia-Abu Dhabi adalah berpusat kepada tindakan undang-undang yang dibuat oleh Jabatan Keadilan AS atas dakwaan penyelewengan dana daripada 1MDB. Jabatan Kehakiman mendakwa bahawa dana telah disalurkan dari 1MDB untuk membiayai pembelian hartanah dan aset lain oleh sekutu PM Najib.

Perjanjian penyelesaian antara Malaysia dan Abu Dhabi akan mencapai apa yang dikenali dalam istilah undang-undang sebagai “no predicate offence”, kata eksekutif kewangan.

“Predicate offence” adalah satu jenayah yang merupakan komponen jenayah yang lebih serius dan sering digunakan di AS kepada tindakan yang melibatkan penyediaan dana untuk pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.

Penyokong penyelesaian antara Malaysia dan Abu Dhabi berhujah bahawa satu penyelesaian yang berjaya tentang perjanjian itu akan melemahkan sebarang kesan tindakan undang-undang yang diambil oleh kerajaan asing berhubung dakwaan pengubahan wang haram dalam 1MDB kerana kekurangan bukti.

Menteri Kewangan Kedua Malaysia, Datuk Johari Abdul Ghani dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB, Arul Kandasamy, yang merupakan sebahagian daripada pasukan peringkat atasan yang mengetuai rundingan untuk menyelesaikan pertikaian itu, tidak memberi respons kepada permintaan untuk ulasan.

“Tujuan utama adalah untuk mengelakkan pergaduhan timbangtara yang serius dan ini (perjanjian) adalah produk kedua-dua pihak yang bekerja melalui saluran belakang untuk mencapai penyelesaian,” kata seorang eksekutif kanan.

Eksekutif itu mendedahkan bahawa pemain utama yang lain dalam rundingan ini termasuklah Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, yang merupakan seorang penasihat kanan kepada Najib, dan pegawai-pegawai kanan dari Executive Affairs Authority Abu Dhabi, sebuah agensi khas kerajaan yang menyediakan nasihat strategik kepada raja-raja negara Teluk itu.

Pertama kali dilaporkan oleh The Straits Times pada April tahun lepas, pertikaian antara kedua-dua negara itu berpusat pada pindahan dana sebanyak kira-kira AS$ 3.54 bilion yang mana menurut 1MDB ia disalur kepada unit IPIC sebagai sebahagian daripada obligasinya di bawah perjanjian bon Mei 2012. Tetapi IPIC mengisytiharkan bahawa ia tidak pernah menerima wang tersebut, mencetuskan pertikaian ke atas bayaran faedah ke atas pengeluaran bon yang telah membantu 1MDB mengumpul dana bagi pengambilalihan aset penjanaan kuasa.

IPIC mengisytiharkan 1MDB kemudian ingkar selepas dana pelaburan kerajaan Malaysia itu enggan memenuhi ansuran faedah sebanyak AS$ 50.3 juta, satu langkah yang mendedahkan kerajaan Malaysia kepada berbilion-bilion lagi dalam tuntutan.

Apabila pertikaian itu berpindah ke penimbangtaraan peribadi, skandal 1MDB telah meraih perhatian global dengan Jabatan Kehakiman AS memfailkan saman di Los Angeles dan mahu merampas berpuluh-puluh hartanah dan aset mewah yang ia mendakwa telah dibeli dengan dana berjumlah lebih AS$ 3.5 bilion. Pegawai AS berkata dana itu secara haram telah disalurkan daripada dana negara Malaysia.

Siasatan Jabatan Kehakiman, yang sedang berjalan, bergerak seiring dengan siasatan dalam beberapa negara lain, termasuk Singapura, Switzerland, dan Hong Kong.

Najib dan 1MDB telah berulang kali menafikan sebarang salah laku dan telah berikrar untuk bekerjasama dengan mana-mana siasatan yang sah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *